Léky budou i bez doplatku, dohodla se na tom nová vláda

17. 6. 2010 – 20:37 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Léky budou i bez doplatku, dohodla se na tom nová vláda
Zdravotnické prostředky by se měly hradit jako léky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V každé lékové skupině bude jeden medikament bez doplatku, shodli se ve čtvrtek vyjednávací týmy stran budoucí vládní koalice.

Neshody zatím panují v počtu zdravotních pojišťoven, informoval ve čtvrtek Mediafax člen expertní komise Vladimír Pavelka z TOP 09.

"Dohodli jsme se na dokončení reformy postgraduálního celoživotního vzdělávání, které by mělo usnadnit situaci mladým lékařům. Postgraduál by podle nás neměl být financován ze zdravotního pojištění, měla by ho hradit sama škola," řekl Mediafaxu Pavelka.

Vyjednávací týmy se shodly na zrušení tabulkových platů, které je podle Pavelky jednou z největších motivačních překážek lékařů. "Chceme, aby záchranná služba byla sjednocena samostatným zákonem.

Shodli jsme se také na tom, že léky a zdravotnické prostředky by měly být nově kategorizovány. Zdravotnické prostředky by se měly hradit jako léky," doplnil Pavelka.

 

<%Anketa158%>

 

Po předešlém jednání, které se zadrhlo na neshodě stran ohledně počtu zdravotních pojišťoven, se podle Pavelky čtvrteční jednání významným způsobem posunulo. Na počtu zdravotních pojišťoven se však vyjednavači stále neshodli. Vyjednávání pracovních skupin bude pokračovat příští týden v pondělí, středu a čtvrtek.

-Mediafax

Kam dál?

- Léky mají složité oceňování - co nabízejí jednotlivé strany?

- Má být opravdu jen jedna zdravotní pojišťovna?

- Platy ve zdravotnictví porostou, slibují všechny politické strany

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články