Lesy ČR utrácejí státní peníze za luxusní auta a antiradary, je to v pořádku?

4. 5. 2009 – 8:37 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lesy ČR utrácejí státní peníze za luxusní auta a antiradary, je to v pořádku?
Ilustrační foto: Import Volkswagen Group s. r. o. | zdroj: NašePeníze.cz

Lesy České republiky (Lesy ČR) zahájily nákup vozidel pick-up s pohonem 4x4, na které v minulých měsících úspěšně proběhl tendr. Lesy ČR od vítěze tendru v těchto dnech přebírají prvních 10 vozidel. Navíc minulý týden objednaly další čtyři auta. Všechny vozy jsou nakupovány podle uzavřené čtyřleté rámcové smlouvy, kde se předpokládá, že v součtu může být nakoupeno až 80 vozidel v celkové hodnotě až 50 milionů Kč. Jsou to pracovní vozy do náročnějších terénů což by bylo v pořádku. V jednacím řízení bez uveřejnění, nakoupily také vozy Audi, rovněž ve verzi 4x4 včetně antiradarů. Vozidla Audi 4x4 byla pořízena za \"výhodnou\" nízkou cenu, se slevou 30 procent. Potřebují takové vozy v době kdy šetří firma propouštěním zaměstnanců?



- Firmy: Méně práce nemusí znamenat méně zaměstnanců
- Privatizace: I po mnoha letech firmy dluží za privatizovaný majetek

Automobilů Audi bylo letos nakoupeno sedm, další dva vozy stejné značky Lesy ČR vlastní už z minulosti. Tato auta nahradila starší vozy Škoda a jsou určena pro klíčové manažery, kteří cestují po všech organizačních jednotkách, krajských ředitelstvích, lesních správách a správách vodních toků atd. v celé ČR.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič se v pátek sešel s generálním ředitelem Lesů ČR s.p. Svatoplukem Sýkorou. Projednali nákup vozů Audi a používání antiradarů.

Ředitel Sýkora informoval ministra o tom, že nákup vozů Audi probíhal v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Pořízení antiradarů státním podnikem Lesy ČR v roce 2008 považuje ministr zemědělství za nevhodné a ředitel Sýkora slíbil sjednat nápravu.

\"Generální ředitel Lesů mě dnes informoval o nákupu vozů Audi, který dle LČR proběhl v souladu se zákonem,\" řekl ministr Gandalovič a dodal \"za problematický považuji loňský nákup antiradarů a tuto záležitost musí ředitel Sýkora napravit, nepovažuji za vhodné aby zaměstnanci státního podniku používali takovouto spornou techniku.\"

Ředitel LČR Svatopluk Sýkora vydá příkaz generálního ředitele k zákazu používání antiradarů a tyto budou urychleně odprodány. \"Vozy Audi jsme nakoupili v souladu se zákonem a vítáme prověření tohoto nákupu Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,\" uzavřel ředitel Sýkora.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články