Letečtí technici a inženýři v ČSA přistoupili na požadavek vedení a odsouhlasili snížení mezd

30. 4. 2009 – 1:03 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Letečtí technici a inženýři v ČSA přistoupili na požadavek vedení a odsouhlasili snížení mezd
Foto: ČSA | zdroj: NašePeníze.cz

V úterý 28.4.2009 odpoledne byl prezidentem CAAE Ing. Petrem Voldánem podepsán dodatek ke kolektivní smlouvě, na jehož základě se sníží od 1.4.2009 mzdy leteckých techniků a inženýrů pracujících v ČSA a.s. na úroveň platnou k 31.12.2008. Mzdy zaměstnanců zastupovaných CAAE se tak sníží o cca. 6%.





- Piloti: I přes politicky nestabilní situaci v České republice by měla pokračovat privatizace společnosti ČSA
- MF zahájilo prodej ČSA
- Paroubek bude požadovat snížení platů manažerů firem
- Manažeři velkých firem přiznali své platy, kolik bere šéf ČEZu, nebo České pošty?
- Manažeři ČD si po dohodě s ministrem dopravy snižují platy a ruší bonusy
- Odměna k platu? Pro uklízečky nebo pokladní v obchodech věc prakticky nevídaná

Toto snížení mezd není dočasné, všechny variantní návrhy CAAE na omezení doby snížení mezd na období trvání světové finanční krize byly ze strany vedení firmy striktně odmítnuty. Prezident CAAE Petr Voldán k tomu říká: „K časově neomezenému dobrovolnému snížení mezd přistupujeme jednoznačně pouze proto, abychom zabránili propuštění zaměstnanců v naší působnosti.\"

Představenstvo společnosti předložilo v březnu zaměstnancům svoje rozhodnutí o nutnosti snížení mzdových nákladů v roce 2009 vyplývající z analýzy předpokládaných následků světové finanční krize na hospodaření společnosti, přičemž zaměstnancům byly navrženy dvě cesty, jak k těmto úsporám dospět - buď dobrovolným a časově neomezeným snížením mezd na úroveň konce roku 2008, nebo propuštěním odpovídajícího počtu zaměstnanců.

\"Propuštění vysoce kvalifikovaných a často velmi zkušených zaměstnanců, kterými letečtí technici a inženýři jsou, by podle našeho názoru bylo zbytečnou a v budoucnu obtížně dostatečně rychle nahraditelnou ztrátou „duševního majetku“ firmy. V případě propuštění technických pracovníků by podle našeho přesvědčení navíc muselo dojít k omezení některých činností, zřejmě i těch, které přinášejí firmě peníze\" Dodává Voldán. CAAE očekává, že vedení ČSA a.s. bude také kromě škrtů na straně výdajů nadále usilovně hledat cesty ke zlepšení na straně výnosů.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články