Letiště Praha se rozdělí na dvě části

6. 5. 2011 – 21:37 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Letiště Praha se rozdělí na dvě části
Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory, Foto: Letiště Praha | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda schválila rozdělení Letiště Praha na dvě části  Vláda schválila rozdělení společnosti Letiště Praha na dvě části, které budou vloženy do vznikajícího Českého Aeroholdingu.

Novinářům to po jednání vlády řekl ministr financí Miroslav Kalousek, který návrh vládě předložil. V Českém Aeroholdingu se má v budoucnu propojit pražské letiště a skupina Českých aerolinií (ČSA).

Podle schváleného návrhu by se pražské letiště nejdříve mělo rozdělit na čistě provozní část a na nemovitý majetek Letiště Praha, tedy budovy a vzletové dráhy, který podle zákona smí být pouze ve vlastnictví státu nebo společnosti se stoprocentním státním podílem.

Do Českého Aeroholdingu se po ocenění převedou všechna strategická aktiva Letiště Prahy jako například ranveje, budovy a další nemovitosti. Tento majetek zůstane v majetku státu, tudíž nemůže být předmětem budoucí privatizace. Druhým krokem bude ocenění provozní společnosti Letiště Praha. Následně bude 100 procent akcií Letiště Praha vloženo jako nepeněžitý vklad do Českého Aeroholdingu.

Cestu ke vzniku Českého Aeroholdingu otevřela vláda 19. ledna, když rozhodla o vložení 50 milionů korun do nově vznikající společnosti z části majetku Správy Letiště Praha. Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory. Všechny součásti Českého Aeroholdingu budou nicméně obchodně samostatné.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články