Levné hypotéky usnadňují pořízení vlastního bydlení

27. 5. 2014 – 5:07 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Levné hypotéky usnadňují pořízení vlastního bydlení
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ceny hypoték neustále atakují své dno. V dubnu průměrná úroková sazba klesla podle Fincentrum Hypoindexu na 2,88 %. Pro všechny, kteří si chtějí vybudovat vlastní hnízdo, je to příznivá zpráva. Právě teď je na to ideální doba.

Ještě před měsícem odborníci tvrdili, že znají dno úrokových sazeb. Stačil měsíc, aby zjistili, že se mýlili. Ukazatel Fincentrum Hypoindex meziměsíčně poklesl o další 0,05 procentního bodu. Neustálé stoupání, které bylo po dlouhá léta pro hypoteční sazby charakteristické, se podařilo zpřetrhat paradoxně až finanční krizí. Spoluzodpovědné jsou i banky, mezi kterými je velký konkurenční boj. Jen za první čtvrtletí letošního roku připravili pro své klienty na 51 akčních nabídek, z toho polovina se týkala akčních sazeb. Takový pokles ale nečekal nejspíše žádný odborník.

Levné hypotéky usnadňují pořízení vlastního bydlení

Nabídky bank jsou ještě výhodnější

Protože úroková sazba Fincentra Hypoindexu je průměrná, realita vás může potěšit ještě o něco více. S vhodným výběrem banky si totiž můžete sáhnout na ještě výhodnější sazbu. Porovnat nabídky hypotéky od jednotlivých bankovních institucí rychle a jednoduše vám pomůže hypoteční kalkulačka. Obecně platí, že na nejlepší nabídku se dostanete tehdy, máte-li vysokou bonitu (ohodnocení klienta, jak dobře je schopný splácet dluh), vlastní počáteční vklad a fixujete si úrokovou sazbu nejméně na tři roky.

Polepšíte si i tehdy, pokud vám v dohledné době končí fixace úrokové sazby a zajímáte se o možnost refinancování. U milionové hypotéky se splatností 20 let můžete ušetřit téměř 1 500 Kč měsíčně.

Vlastní bydlení je nejdostupnější v novodobé historii

Rekordně levné hypotéky se projevují i na indexu dostupnosti bydlení (IDB), který vyjadřuje procentuální částku průměrného čistého příjmu domácnosti, která padne na splátku hypotéky. Aktuálně se podle společnosti Golem Finance drží na 29,5 %, pouhé dvě desetiny procenta od historického maxima z května 2013. Z regionálního hlediska je nejlepší dostupnost bydlení v Ústeckém (12,9 %) a Moravskoslezském (17,4 %) kraji, dobře se drží i Vysočina (19,5 %). Celorepublikový průměr výrazně zvyšuje Praha, zde index dostupnosti bydlení přesahuje hranici 60 %.

Ke snížení nákladů na vlastní bydlení přispívají i průměrné ceny bytů v ČR, které vyjma Prahy ve všech regionech klesají – oproti roku 2009, kdy byla průměrná cena bytu 2,1 milionů, se letos drží na 1,72 milionů korun.

Nikdo se asi nebude podivovat nad tím, že dostupné hypotéky jsou lákadlem, kterému podléhá čím dál více lidí. Odborníci jejich zájem ale kvitují, tvrdí, že právě teď je vhodná doba na to si pořídit hypotéku. Takhle výhodné to totiž nemusí být donekonečna.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články