Lidé české ekonomice zase začínají věřit

24. 8. 2012 – 9:09 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé české ekonomice zase začínají věřit
Obavy ze zhoršení vlastní finanční situace a ze zvýšení nezaměstnanosti se mezi spotřebiteli během srpna téměř nezměnily, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Po čtyřech měsících poklesu se celková důvěra v domácí ekonomiku během srpna mírně zvedla. Souhrnný ukazatel (indikátor ekonomického sentimentu) se v srpnu oproti červenci mírně zvýšil o 0,2 bodu, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle informací ČSÚ se mezi podnikateli mírně zvýšila důvěra v ekonomiku jen ve službách. Ve stavebnictví zůstala neměnná a v průmyslu a v obchodě klesla. Oproti tomu důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila.

"Ve srovnání s hodnotami ze stejného období loňského roku jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů i indikátor důvěry spotřebitelů nižší," uvedla vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Marie Hörmannová.

V podnikatelském prostředí se důvěra pohybuje podle odvětví. V průmyslu spíše klesla, ve stavebnictví naopak mírně důvěra roste. Důvěra v podnikatelském prostředí často ovliv%nuje zaměstnanost.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v srpnu meziměsíčně zvýšil, v meziročním srovnání je však stále nižší. Ze srpnového průzkumu mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců zvýšily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace.

Obavy ze zhoršení vlastní finanční situace a ze zvýšení nezaměstnanosti se mezi spotřebiteli během srpna téměř nezměnily, i když jsou podle ČSÚ stále vysoké. Úmysl spořit se zvýšil.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články