Lidé chtějí důchodovou reformu i přes námitky opozice, bojí se kolapsu systému

21. 1. 2011 – 12:08 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé chtějí důchodovou reformu i přes námitky opozice, bojí se kolapsu systému
Plných 62 procent populace se totiž obává, že odsouváním penzijní reformy hrozí kolaps celého důchodového systému., Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Více než 65 procent Čechů chce, aby penzijní reformu schválil parlament co nejdříve. Z průzkumu veřejného mínění, který v pátek zveřejnila společnost SANEP, vyplynulo, že 73 procent populace se obává o své finanční zajištění ve stáří.

Z průzkumu dále vyplynulo, že více než 41 procent populace se domnívá, že vládní důchodová reforma by měla být parlamentem odhlasovaná i přes námitky opozice.

Plných 62 procent populace se totiž obává, že odsouváním penzijní reformy hrozí kolaps celého důchodového systému.

 

TIP: Čeká nás povinné spoření na penzi - 3 procenta z platu

 

Z opatření, o kterých se nyní diskutuje, získalo největší podporu veřejnosti zavedení automatické valorizace důchodů o inflaci plus třetinu růstu reálné průměrné mzdy (20,5 procenta). Naopak nejméně populární je zavedení povinného penzijního připojištění do penzijních fondů (2,9 procenta).

Listopadový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) již dříve avizoval, že lidé chtějí změny. O nutnosti změny důchodového systému v Česku je podle CVVM přesvědčeno 70 procent obyvatel.  Vše při starém by naopak nechalo 13 procent dotázaných. Dalších 17 procent se pak k dané problematice nedokázalo vyjádřit.

Minimální popularitě se podle STEMu také těší návrh, aby se odchod do penze postupně zvýšil až na 75 let. S takovým vývojem by souhlasilo 5,7 procenta respondentů.

Z průzkumu dále vyplynulo, že jen asi deset procent populace si zvládne měsíčně spořit tři tisíce korun. Zároveň se nízké důvěry veřejnosti dostává soukromým penzijním fondům – věří jim čtvrtina dotázaných.

Značnou podporu má naopak návrh, aby lidé s dětmi platili nižší pojistné na důchodové pojištění. Toto opatření by uvítalo téměř 65 procent populace.

Lidé ale nepodporují vládní návrh na sjednocení sazeb DPH, jímž vláda hodlá krýt část výpadku příjmů z důchodového pojištění. Tento návrh, s nímž jako první přišla Bezděkova komise, by podpořilo 19 procent respondentů.

Průzkum probíhal od 30. prosince 2010 do 5. ledna letošního roku. Celkem se ho zúčastnilo 9058 respondentů ve věku 18 až 69 let.

 

Opozice je proti povinnému spoření

 

"Parametry důchodové reformy, jak je uvedla vláda, představují vážné riziko pro penze a stav financí České republiky," prohlásil Sobotka. ČSSD proto nepodpoří privatizaci průběžného penzijního systému.

"Druhou věcí je, že vláda není oprávněná k tomu, aby nutila občany využívat nějaký finanční produkt. Je to neslučitelné se svobodou a demokracií," vysvětlil šéf sociálních demokratů.

ČSSD prý bude s kabinetem spolupracovat na přípravě důchodové reformy, ale nebude podporovat takové návrhy, které by systém oslabily. "Vláda by neměla opakovat chyby, které se staly v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku," uvedl Sobotka.

-Jiří Táborský | MED

_______________________________________________________________

Spočítejte si:

- Starobní důchod od státu (podle současných pravidel)

- Kolik si naspoříte na stáří: Penzijní připojištění
________________________________________________________________

 

- Lék ČSSD na nedostatek peněz v důchodovém systému? Ať lidé více platí

- Většinu peněz v důchodu od státu čeká jen polovina pracujících. Co vy?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články