Lidé chtějí spořit na penzi, II. pilíř je však svazuje, tvrdí průzkum

7. 6. 2013 – 0:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé chtějí spořit na penzi, II. pilíř je však svazuje, tvrdí průzkum
Do květnového SWISS LIFE PENZIJNÍHO BAROMETRU byla nově zařazena také otázka, zda by lidé měli zájem o druhý pilíř, kdyby do něj mohli svobodně kdykoliv vstoupit či z něj kdykoliv vystoupit. A zájem by se výrazně změnil. | zdroj: NašePeníze.cz

Každý třetí dospělý Čech má v plánu spořit si na penzi. O II. pilíř však dosud jeví zájem jen 7,4 % aktivní populace. Jde o mírný růst, v předchozích měsících zájem veřejnosti kolísal pod hranicí 5 %. Lze jej připsat zvýšené aktivitě penzijních fondů i blížícímu se termínu pro vstup lidí ve věku nad 35 let. Další výrazný růst však za stávajících podmínek nelze očekávat. Vyplývá to z aktuálního SWISS LIFE PENZIJNÍHO BAROMETRU, který pravidelně každý měsíc mapuje zájem Čechů o vstup do druhého pilíře penzijního systému.

Zájem o zajištění na penzi je mezi Čechy nadále značný, mnoho lidí chápe, že státní důchod v budoucnu nemusí pokrýt všechny jejich potřeby. „Vládní penzijní reforma nepochybně přispěla k tomu, že se lidé více zajímají o zajištění na penzi. Evidujeme zvýšené množství dotazů na toto téma i zvýšené prodeje produktů v tomto segmentu. U našich nových i stávajících zákazníků je zjevná snaha připravit se na dobu penze, tedy spořit si mnohem více než dnes,“ říká Tomáš Rampula, hlavní analytik Swiss Life Select.

„Zajištění na penzi, zhodnocení úspor a pomoc při investování, nebo celková optimalizace osobních financí a zajištění profesionální péče o ně – to jsou nejčastější důvody, proč lidé vyhledávají naše služby,“ upřesňuje Pavel Manhalter, výkonný ředitel společnosti Swiss Life Select.

Do květnového SWISS LIFE PENZIJNÍHO BAROMETRU byla nově zařazena také otázka, zda by lidé měli zájem o druhý pilíř, kdyby do něj mohli svobodně kdykoliv vstoupit či z něj kdykoliv vystoupit. A zájem by se výrazně změnil. Do druhého pilíře by za mírně upravených podmínek vstoupilo celých 36 % dospělých obyvatel České republiky, tedy téměř pětinásobně víc. Podíl lidí, kteří novinku odmítají, by zároveň vůbec poprvé klesl pod 50 %. To rovněž svědčí o tom, že lidé spořit na penzi chtějí, plně si uvědomují odpovědnost za svůj budoucí život, v praxi jen hledají jiné, efektivnější způsoby, než je druhý pilíř.

 „Systém je zákonem nastavený tak, že nenabízí ani dostatečný výnos ani přiměřenou flexibilitu. Proto většině našich klientů doporučujeme výhodnější řešení,“ říká Tomáš Rampula.

Změnám podmínek se vláda nebrání a uvažuje o úpravách v parametrech II. pilíře. Jak uvedl náměstek ministra financí Radek Urban, jednou z realistických variant je změna pravidel pro dědictví nebo možnost pozastavit spoření ve II. pilíři. „Flexibilita je pro klienta velmi důležitá. Při dlouhodobých finančních plánech je velká pravděpodobnost, že se finanční nebo osobní situace klienta výrazně změní. Omezení flexibility je potom výraznou slabinou dlouhodobého produktu,“ připomíná Jan Macek, analytik Swiss Life Select.

„Tvůrci parametrů II. pilíře zcela jistě ze svých marketingových průzkumů museli vědět, že tato omezení mohou mít dopad na prodejnost II. pilíře. Současná snaha zachránit systém a na poslední chvíli nalákat klienty naznačením budoucí úpravy parametrů, je nezodpovědná. Je totiž zřejmé, že potřebné úpravy zákonů mohou jen stěží projít legislativním procesem do ukončení volebního období současné sněmovny. Faktem je, že my musíme klientům doporučovat taková řešení, která vychází z tržní reality nikoliv politických přání,“ uzavírá Tomáš Rampula.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře je možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) mohou vstoupit jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,720 23,900
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články