Lidé hledají jiné způsoby jak spořit na penzi. Zájem o II pilíř upadá

13. 2. 2013 – 0:02 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé hledají jiné způsoby jak spořit na penzi. Zájem o II pilíř upadá
Právě drobné investování narůstá v tuzemsku na oblibě a to díky zajímavým výnosům a zárove%n dostupnosti naspořených prostředků. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

4,5 % Čechů starších 18 let má zájem vstoupit do druhého pilíře penzijního systému. Zájem o tuto novinku klesá již od loňského srpna.

Největší propad zájmu je patrný především u respondentů ve věku 25-34 let a také lidí s nízkým vzděláním a příjmy. Tato data přinesl lednový AWD PENZIJNÍ BAROMETR, který pravidelně každý měsíc mapuje zájem Čechů o vstup do druhého pilíře penzijního systému.

„Absence jakékoli státní kampaně a nepřipravenost penzijních společností na start důchodové reformy se přímo promítá do nezájmu občanů provést jednorázové zásadní rozhodnutí, které ovlivní celý jejich další život. K takovému rozhodnutí je třeba mít dostatek pochopitelných informací. Tyto informace občané nemají. Je evidentní, že stále více občanů nepovažuje parametry produktu, nazvaného II. pilíř, za natolik kvalitní, aby svoje celoživotní úspory vložili právě sem. Poptávka po jiných, výhodnějších možnostech zajištění se na penzi, roste stejně rychle, jako nezájem o II. pilíř,“ komentuje aktuální výsledky AWD Penzijního barometru Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD.

Odborník na finanční produkty ze švýcarské poradenské sítě AWD, Martin Slapnička k tomu dodácá: "Lidé si zatím spoří na stáří spíše formou penzijního připojištění v kombinaci s investičním životním pojištěním, kde mají zároveň zajímavé zhodocení peněz. Mnoho klientů si také spoří formou pravidelné investice."

Právě drobné investování podle Slapničky narůstá v tuzemsku na oblibě a to díky zajímavým výnosům a zárove%n dostupnosti naspořených prostředků.

Pár měsíců na rozhodnutí ...

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude je podle schválené legislativy možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) mohou vstoupit jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. Důchodovou reformu včetně zavedení druhého pilíře schválila 7. listopadu 2012 Poslanecká sněmovna, která přehlasovala veto prezidenta Klause.

Podle aktuálních údajů Asociace penzijních fondů do II. pilíře prozatím vstoupilo 4624 zájemců, tj. přibližně 0,07 %, které mohou podle současné legislativy do II. pilíře vstoupit.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články