Lidé jsou podstatně ochotnější dojíždět za prací

21. 1. 2011 – 11:27 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé jsou podstatně ochotnější dojíždět za prací
Vyšší ochotu cestovat za prací lze spatřovat i u mladších lidí, Foto:ČD | zdroj: NašePeníze.cz

Počet lidí, kteří v tuzemsku vyjíždějí za prací, výrazně roste. Vyplývá to z průzkumu, v rámci kterého odpovídalo 13 443 uživatelů jednoho z největších portálů práce.

Ochota dojíždět za prací vzrostla v důsledku ekonomická krize, kdy pro mnoho lidí představuje dojíždění jedinou možnost. „Dospívá rovněž generace, která se orientuje více na svou kariéru a dojíždění do práce je pro ni normální,“ píší autoři průzkumu.

V průzkumu odpovídalo 13 443 uživatelů portálu. Nejvíce lidí (36 procent) z těch, kteří do práce dojíždějí, cestuje méně než půl hodiny. Dalším 33 procentům trvá jedna cesta 30 až 60 minut. Zbývající 31 procento dojíždějících lidí tráví cestou do práce přes hodinu času denně.

 

<%Anketa239%>

 

"Dojíždění za prací unavuje a stresuje, nicméně je často podmínkou získání lepší pracovní pozice a výhodnějších platových podmínek. Lidé, kteří projeví flexibilitu a nevadí jim za prací denně cestovat, pak často dosahují i vyšší životní úrovně," řekl Jiří Kocourek, specialista na pracovní problematiku.

Mobilita pracovní síly za uplynulých deset let výrazně vzrostla. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v roce 2001 do práce nejvýše půl hodiny dojíždělo 53 procent obyvatel, přibližně stejné množství jako nyní cestovalo půl hodiny až hodinu a více než hodinovou cestu do práce absolvovalo pouhých devět procent dojíždějících

Vyšší ochotu cestovat za prací lze spatřovat i u mladších lidí. V rámci rozsáhlého průzkumu Měsíc studentů a absolventů, který proběhl loni v dubnu, potvrdili studenti ve 44 procentech případů, že jsou ochotni po studiu cestovat za prací. To je výrazná změna oproti výsledkům průzkumu z minulých let.

„U generace mladších lidí vstupujících na trh práce je opravdu vidět rostoucí orientace na kariéru spojenou často s nutným dojížděním proti scénáři setrvání v regionu, získání zaměstnání na lokální úrovni a jistějšího života s rodinou,“ konstatoval Jiří Kocourek.

-Jan Ferenc | MED

Může vás zajímat:

- V Česku jsou vyšší platy, ale méně kvalifikovaných lidí, než v Maďarsku a na Slovensku

- Firmy budou letos více nabírat zaměstnance, jaká místa jsou volná?

- Výpověd v práci dobře zvažte, jinak přijdete o velkou část podpory

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články