Lidé mají stále strach o práci a vytvářejí větší finanční rezervy

6. 3. 2013 – 17:19 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé mají stále strach o práci a vytvářejí větší finanční rezervy
I sebevětší peněžní zásoby většinou neřeší vše v situaci, kdy zaměstnanec není na trhu práce konkurenceschopný, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mnohem více lidí než před dvěma lety (+44 procent) si pořídilo v současné, ekonomicky nejisté, době finanční polštář pro případ náhlé ztráty zaměstnání. Podle středečních výsledků internetového průzkumu společnosti LMC je zcela bez obav ze ztráty práce jen šest procent dotazovaných.

Téměř 50 procent respondentů během průzkumu uvedlo, že má již nyní našetřenou alespoň nějakou finanční rezervu kvůli obavám o místo. Přitom ještě o necelé dva roky dříve na stejnou otázku odpovídala kladně jen třetina dotázaných.

Zároveň také vzrostl počet odpovědí: "Zatím rezervu nemám, ale plánuji si ji vytvořit", tímto směrem nyní uvažuje 36 procent lidí, což je o devět procentních bodů více než v roce 2011. S tím jde ruku v ruce klesající procento občanů, kteří podle svých slov finanční polštář pro nepohodu jednoduše neřeší nebo se o svoji pracovní pozici nestrachují.

"Výsledky našeho šetření odrážejí dvě zásadní skutečnosti. Nejistota na pracovním trhu v důsledku dlouhodobě negativních zpráv výrazně zesílila, lidé se proto stále častěji uchylují k vytváření finančních rezerv pro případné těžší časy. V České republice je však také poměrně početná skupina těch, kteří by si jistou rezervu rádi vytvořili, nemají však z čeho, neboť jim současná mzda vystačuje pouze na pokrytí životních nákladů," komentuje výsledky průzkumu Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC.

Je třeba "něco umět"

Podle jeho slov je však důležité podotknout, že i sebevětší peněžní zásoby většinou neřeší vše v situaci, kdy zaměstnanec není na trhu práce konkurenceschopný. "V případě obav o zaměstnání je proto vhodné se aktivně zajímat o zvyšování nebo rozšiřování své kvalifikace," zakončil.

Poslední zveřejněná statistika obecné míry nezaměstnanosti v České republice u věkové skupiny 15 až 64 let zakončila leden na sedmi procentech. To je sice proti loňskému roku o 0,2procentního bodu více, přesto je v Česku šestá nejnižší nezaměstnanost v EU, jejíž průměr se podle Eurostatu pohybuje na úrovni 10,8 procenta.

Jan Soukup | MED

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články