Lidé mají téměř nulový zájem o druhý penzijní pilíř. Co je odrazuje?

8. 1. 2013 – 0:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé mají téměř nulový zájem o druhý penzijní pilíř. Co je odrazuje?
Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude je podle schválené legislativy možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Češi vstupují do nového roku s výrazným poklesem zájmu o nový státní systém zajištění na penzi. Podle posledního průzkumu agentury STEM pro švýcarskou poradenskou společnost AWD, s ním nepočítá žádný z respondentů ve věkové kategorii 18 až 24 let. Pokračuje tak dosavadní trend klesajícího zájmu dospělých Čechů, který se od léta loňského roku propadl z 11 % na současných 4,8 %.

Nejvíce se o něj zajímají lidé ve věkové skupině 35 až 44 let, a to 8 %. Tato data přinesl poslední AWD PENZIJNÍ BAROMETR, který pravidelně každý měsíc mapuje zájem Čechů o vstup do druhého pilíře penzijního systému.

„Zájem veřejnosti o II. pilíř je nižší ze zcela jednoduchého důvodu. Zatímco v loňském roce většina lidí vůbec nevěděla, jak bude nový systém fungovat, nyní mají lidé možnost seznámit se s jeho konkrétními parametry. S tím jak se lidé o II. pilíři dozvídají podrobnosti, jejich ochota zapojit se do něho klesá. To ovšem neznamená, že by lidé neměli zájem spořit si na stáří – na vhodné alternativy k druhému pilíři se v současnosti dotazuje stále více našich klientů,“ komentuje aktuální výsledky AWD Penzijního barometru Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD.

Šéfredaktor finančního serveru a odborník na finanční produkty z poradenské sítě AWD Martin Slapnička se domnívá, že mnohé lidi odrazuje hlavně současná politická nejistota. Levicové strany totiž hrozí, že v případě vítězství ve volbách druhý pilíř zruší. "Kdyby byly podmínky dobrovolného vstupu do druhého pilíře méně přísné, mohl by to být pro mnoho obyvatel ČR zajímavý produkt. Bohužel nemožnost výstupu z něj však potencionální klienty pravděpodobně také odrazuje" doplnil Martin Slapnička.

"Mnoho lidí také vyčkává, s jakými podmínkami a alternativními produkty přijdou společnosti, které se do druhého pilíře nezapojily. Dá se očekávat, že své alternativní produkty jak si naspořit na penzi představí postupně mnohem více finančních společností" uvedl Martin Slapnička.

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude je podle schválené legislativy možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) mohou vstoupit jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. Důchodovou reformu včetně zavedení druhého pilíře schválila 7. listopadu 2012 Poslanecká sněmovna, která přehlasovala veto prezidenta Klause.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články