Lidé nadávají na stát, přitom mu dobrovolně půjčují bez úroků

2. 4. 2015 – 12:00 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé nadávají na stát, přitom mu dobrovolně půjčují bez úroků
Je velmi zajímavá rozporuplnost lidí v názoru na stát. Téměř denně slýchám: tady to stejně všechno rozkradou, státu nevěřím, stejně to tady krachne atd. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stále jen málo lidí dokáže rozlišit mezi transformovaným fondem a účastnickým fondem doplňkového penzijního spoření. Klientů se ale spíše ptám, jestli ví, co se s jejich prostředky děje, jak se vůbec zhodnocují a odkud se výnosy objevují… ze „vzduchu“ to asi nebude.

Je velmi zajímavá rozporuplnost lidí v názoru na stát. Téměř denně slýchám: „tady to stejně všechno rozkradou, státu nevěřím, stejně to tady krachne“ atd… podobných a zajisté ještě hodně dalších zajisté slýcháte taktéž. Ovšem ti samí lidé sborem prohlašují: „no co, mám peníze pojištěný, stát to za mě zaplatí…“ (peníze v bankách) nebo, když se vrátím tématu penzí, tak: „je tam přeci garantovaný nulový výnos, stát se o to postará …“

Když se podíváte na statistik, kam a jak prostředky transformované fondy investují, nikoho asi nepřekvapí, že valná většina prostředků je uložena v českých státních dluhopisech. Jinými slovy, čeští občané půjčují svému státu dnes za naprosto mizivý úrok.

<%Anketa209%>

Občan půjčí českému státu za skoro nulový úrok, z toho úroku ukousne něco málo penzijní společnost a zbytek se v podobě výnosů připíše klientovi na účet v podobě zhodnocení. Aby se neřeklo, stát přihodí nějakou tu zlatku ve formě státní podpory na klientský účet – takovou dividendu řekněme (nebo daňovou vratku?). Kdo spoří víc než 12 tis. Kč ročně, může odečíst ještě až 12 tis. Kč ročně od základu daně.

Když se poté zeptám klientů, jestli by půjčili prostředky státu za de facto nulový úrok, odpověď je vždy stejná: Nikdy! A přesto to dělají, jen nevědomky. A zásadní otázka: Může zkrachovat stát? Inu, podívejme se do historie, a to jak lehce vzdálené i blízké. O Řecku a jižních státech není třeba mluvit, Rusko také v roce 1998 bylo v platební insolvenci, Argentina, Irsko, Mexiko… a příkladů bychom našli zajisté mnoho i v moderní historii. Stát tedy zbankrotovat může. Stejně jako jakákoliv firma, je-li špatně řízena.

A tak proč nepřejít třeba do akciové strategie doplňkového penzijního spoření? Je bezpečnější, či nikoliv než bezpečné státní dluhopisy? Osobně si myslím, že je bezpečnější investovat do stovek firem a fondů než do jedné České republiky…

Najít složení jednotlivých portfolií v účastnických fondech je skutečně oříšek. Prohlídnete-li si webové stránky penzijních společností, je to všude stejné. Najdete sice STATUT a Klíčové Informace, někde i ceny podílu v tabulce. Stejně tak při trošku pátrání získáte „koláč“: Akcie 50 %, dluhopisy 20 %, depozita 30 %. Podle toho se klient jen těžko asi rozhodne, jakou strategii zvolit a případně do jaké penzijní společnosti vstoupit. Jedinou světlou výjimkou je Penzijní společnost České spořitelny, která je na informace bohatší než ostatní fondy. Zde najdeme výkonnost, komentář i strukturu portfolia včetně přesných cenných papírů, které jsou nakoupeny.

-Zbyněk Prim | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články