Lidé platí za půjčku i přes 200 procent ročně! Co se teď mění?

31. 1. 2013 – 18:00 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé platí za půjčku i přes 200 procent ročně! Co se teď mění?
Věřitelé na dlužnících požadují zajištění ve výši, která bývá ve výrazném nepoměru k hodnotě pohledávky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lepší prověření situace toho, kdo si půjčuje peníze a jasnější smluvní podmínky u úvěrů, odhlasovali ve čtvrtek senátoři. Pro bylo 55 z přítomných 65 zákonodárců.

Roční sazba 200 procent? Normálka!

Senátoři například nehlasovali o pozměňovacím návrhu Libora Michálka, kterým chtěl zastropovat roční procentní sazbu nákladů na úrovni 36 procent. "Jedna věc je to, když se spotřebitel dozví, jaká ta sazba je, ale v případě, jak jsme toho byli svědky u Provident Financial, je tato roční procentní sazba třeba přes 200 procent. A tuto skutečnost, byť je o ní spotřebitel informován, nevnímám jako dostatečný nástroj pro ochranu," uvedl Michálek, zákonodárci ale při prvním hlasování odsouhlasili novelu ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Do novely se již ve sněmovně dostalo ustanovení, že smlouva nesmí obsahovat odkazy, které nebude na zvláštním listě výslovně explikovat, a nesmí používat menší typ písma pro některé položky smlouvy. Zároveň se změnilo datum účinnosti, platit začne dnem vyhlášení.

Norma reaguje na některé praktiky, kdy v leasingových smlouvách není zakotveno ani právo, ani povinnost nájemce koupit najatou věc na konci leasingu, ale ve smlouvě je pouhá možnost pronajímatele tuto najatou věc nabídnout nájemci ke koupi.

Konec půjčování lidem bez příjmů

Posiluje princip zodpovědného úvěrování a ochranu spotřebitele před praktikami, kdy věřitel předem počítá s možností, že dlužník nebude pravděpodobně schopen poskytnutý úvěr splácet a propadne tak zajištění úvěru. Věřitel by při posouzení úvěruschopnosti musel vzít v potaz, jak současnou situaci klienta, zejména jeho příjmy i výdaje, tak i skutečnosti, které lze na základě informací dostupných v době před uzavřením smlouvy s vysokou mírou pravděpodobnosti očekávat (například předpokládaný příjem z projednávaného dědického řízení, prodeje nemovitosti, auta, pojistného plnění atp.).

Předloha také zpřesňuje některé definice, například stanoví, že ručení věřitele se musí uplatnit na základě formálního právního úkonu, nikoli jen na základě neformálního příslibu či ústního ujištění. V případě, kdy odměnu zprostředkovatele platí přímo spotřebitel, musí být ve smlouvě obsaženo i ujednání o odměně zprostředkovatele. Sankcí za nedodržení povinných je neplatnost smlouvy.

Odstoupení od smlouvy do 14 dnů

Zákon zavádí povinnost, aby spotřebitel dostal smlouvu a mohl odstoupit bez jakékoli sankce od smlouvy o zprostředkování spotřebitelského úvěru, pokud ve 14denní lhůtě od jejího uzavření nedošlo ke sjednání spotřebitelského úvěru.

S ohledem na některé praktiky novela umožní kromě odstoupení od smlouvy také následné zrušení smlouvy o doplňkových službách, jako je například životní pojištění.

Směnky, šeky a ručení hodnotnějším majetkem

Předloha zakazuje použití směnky nebo šeku ke splacení nebo k zajištění splacení spotřebitelského úvěru. Za případnou škodu vzniklou spotřebiteli porušením tohoto ustanovení odpovídá společně a nerozdílně věřitel i zprostředkovatel úvěru.

Reaguje i na praktiky, kdy věřitelé na dlužnících požadují zajištění ve výši, která bývá ve výrazném nepoměru k hodnotě pohledávky, a redukuje situace, kdy si spotřebitel sjednává půjčku na telefonním čísle zpoplatněném vysokou sazbou.

Případ z praxe ve čtvrtek zmínila senátorka Marta Bajerová (KSČM). "V mém obvodu jsou nesplacené úroky a exekuce velmi vážným problémem. Můj úřad teď řeší případ muže ze Znojemska. V databázi dlužníků si ho našla nebankovní společnost, nabídla mu, že mu sjedná další hypotéku a dá překlenovací úvěr jištěný domem. Jistě víte, jak to dopadlo. Pán o dům přišel, v dražbě ho koupil majitel té nebankovní firmy a obratem prodal. Policie to odložila, že takových podání má více, ale nikdy neshledala trestný čin. A ta firma takto zničila mnoho lidí," popsala typický příběh.

Konec drahým telefonátům

Odzvonilo také telefonním číslům začínajícím na devítku. Jedná se o placené linky, kam lidé volají, aby si úvěr domluvili. Operátoři s nimi většinou důkladně diskutují, všemožně je přepojují a spotřebitel nakonec zjistí, že ho hovor stál stovky i tisíce korun. „Nemůže se dít, že protelefonujete víc, než jste si chtěli půjčit,“ dodal Kalousek.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dodal, že cílem novely je zamezení neférovým praktikám, ale stát v tomto případě nemůže udělat za spotřebitele všechno. "Nic neochrání člověka před vlastní nezodpovědností, základem je zodpovědnost a minimální finanční gramotnost. Musím umět posoudit, zda se sjednáním úvěru nedostanu do závažné sociální situace, co znamená tříprocentní úročení," ozřejmil dříve Kalousek. Resort za tím účelem pořádá vzdělávací aktivity.

Jan Drahorád, Kateřina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články