Lidé podvádějí stále víc. Pojišťovny odhalily podvody za skoro miliardu

14. 3. 2012 – 17:07 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé podvádějí stále víc. Pojišťovny odhalily podvody za skoro miliardu
Největší počet pojistných podvodů byl jako každoročně odhalen v pojištění motorových vozidel, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hodnota odhalených pojistných podvodů v loňském roce dosáhla celkové výše 840 milionů korun, to představuje meziroční nárůst o 34 procent.

Specializované útvary pojišťoven vyšetřovaly v roce 2011 více než 6 600 podezřelých pojistných událostí, což je o 30% více než v roce 2010. Největší počet pojistných podvodů byl jako každoročně odhalen v pojištění motorových vozidel. V této oblasti pojišťovny prošetřovaly o 47 procent podezřelých případů více než v předchozím období.

"Důvodem je častý výskyt podvodů spočívajících v uplatňování poměrně nízkých škod z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla u nehod do 100 tisíc korun, u kterých není přítomna Policie ČR, a účastníci nehody využívají k dokumentaci pouze jednotný formulář záznamu o dopravní nehodě. Zřejmě spoléhají na to, že takto nízké škody nebudou zhledem k jejich četnosti pojišťovnami prověřovány a podrobovány detailnějšímu zkoumání," řekl k dané problematice Ondřej Karel, specialista pro prevenci pojistných podvodů.

Nejvyšší hodnoty v loňském roce pojišťovny prokázaly v sektoru pojištění majetku a odpovědnosti. V této oblasti celková výše prokázané hodnoty pojistných podvodů stoupla o 58 procent. Konečný počet odhalených pojistných podvodů v této kategorii dosáhl v minulém roce 1 046 případů, které v souhrnné hodnotě překročily částku 82 milionů korun.

„Podvodníci v pojištění osob nejčastěji zneužívají k vylákání neoprávněného pojistného plnění od pojišťoven produkty úrazového pojištění a pojištění denních dávek odškodného,“ upřesnil Karel.

V rámci zlepšení boje proti pojistným podvodům nově využívají pojišťovny zákonnou možnost výměny informací o protiprávním jednání prostřednictvím Systému pro výměnu informací o podezřelých okolnostech (SVIPO).

„Cílem SVIPO není nahradit dosud užívané systémy a metody na úrovni jednotlivých pojišťoven, ale systematicky odhalovat podvody, které jsou páchány napříč trhem, a doplnit tak v současné době využívané metody,“ řekl Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP a doplnil, že se jedná o druh podvodů, který se z pohledu jedné pojišťovny nemusí na první pohled jevit podezřelé a k jejich odhalení je třeba mít informace o škodách daného subjektu u jiných pojistitelů.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články