Lidé před důchodem těžko shání práci. Vyplatí se předdůchod?

18. 11. 2013 – 18:27 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé před důchodem těžko shání práci. Vyplatí se předdůchod?
Předdůchod můžete čerpat maximálně 5 let před nárokem na řádný starobní důchod, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Řada lidí v předdůchodovém věku má dlouhodobé potíže se získáním nové práce. A to i v Praze, kde je nezaměstnanost nejnižší z celé republiky. Je v této situaci předdůchod řešením?

V první řadě je třeba si uvědomit, že nutnou podmínkou k čerpání předdůchodu je, že jste si spořili do penzijního fondu (nově doplňkové penzijní spoření) tedy do tzv. III. pilíře, protože předdůchod nedostáváte od státu, ale vyčerpáváte si svoje vlastní peníze. A kolik tam musíte mít naspořeno?

Vaše prostředky musí pokrýt minimálně 30 % průměrné mzdy v ČR na každý měsíc, ve kterém budete předdůchod čerpat. Dobrou zprávou je, že tam můžete peníze vložit jednorázově před čerpáním předdůchodu (ale musíte je samozřejmě mít). Touto cestou se vyhnete snížení řádného starobního důchodu, které by vás čekalo v případě předčasného důchodu.

Předdůchod můžete čerpat maximálně 5 let před nárokem na řádný starobní důchod.

ALE:

U žen funguje předdůchod jinak. V případě předdůchodu se ženám nezapočítává počet vychovaných dětí, ale výpočet vychází z muže stejného data narození.

Zjednodušený příklad: žena narozená v roce 1958, která vychovala 2 děti, má nárok na starobní důchod ve svých 61 letech, tedy v roce 2019. Předdůchod může čerpat 5 let před řádným starobním důchodem, tudíž by mohla do předdůchodu odejít v roce 2014. A to je právě velký omyl. Nemohla, protože předdůchod se počítá podle stejně narozeného muže. A muž narozený v roce 1958 má nárok na řádný starobní důchod ve svých 63 let (+10 měsíců), tedy v roce 2021, a do předdůchodu může nejdříve v roce 2016. Zpátky k naší ženě. Ta se tedy do předdůchodu dostane až od roku 2016 (jako muž), do řádného starobního důchodu půjde v roce 2019 (jako žena se 2 dětmi) a předdůchod tedy může čerpat pouze 3 roky.

No nevím, jestli to byl od našich zákonodárců cíl, nebo omyl, ale musíme se s tím vyrovnat.

U předdůchodů ale nezapomínejme ještě na další zásadní problém. A tím je fakt, že si v předdůchodu spotřebováváte peníze, které jste si spořili na přilepšení k řádnému důchodu, a tam vám pak budou chybět.

Takže závěr: S předdůchody pozor, není to tak jednoznačná výhra!

-Helena Leštinová Nedvědová | Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články