Lidé přicházejí o střechu nad hlavou, nezvládají splácet

19. 10. 2011 – 8:53 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé přicházejí o střechu nad hlavou, nezvládají splácet
Nejčastěji se nedobrovolné dražby týkají rodinných domů a bytů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Počet veřejných a nedobrovolných dražeb nemovitostí v poslední době stále stoupá. Těchto dražeb je tolik, že na konci letošního roku jich bude pravděpodobně nejvíc za posledních pět let.

Nedobrovolné dražby nemovitostí souvisí se zadlužením domácností a s nesplacenými hypotékami. „S rostoucím zadlužováním domácností a počtem nesplácených úvěrů roste i počet veřejných a exekučních dražeb,“ potvrzuje Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.


K exekučním dražbám také často dochází kvůli tomu, že lidé nezvládají splácet větší množství spotřebitelských úvěrů nebo se jim zhroutil jejich podnikatelský záměr.

„Nedobrovolná dražba se provádí na návrh věřitele, jemuž je pohledávka přiznána vykonatelným exekučním titulem a je zajištěna zástavním právem k předmětu dražby. Důvodem takové dražby z povahy věci je nejčastěji nesplácená hypotéka nebo jiný závazek zajištěný zástavním právem na předmětu dražby,“ doplňuje Tomáš Vrána.
Celkový počet dražeb se zvyšuje

Podle společnosti Naxos od začátku roku 2011 do konce srpna bylo v České republice provedeno 2 311 dražeb a z toho 499 nedobrovolných.

Loni za stejné období bylo dražeb skoro o 600 méně.

Společnost Eurodražby.cz uvádí, že v roce 2010 se v České republice uskutečnilo celkem 785 nedobrovolných dražeb, přitom v roce 2009 jich bylo pouze 150.

Lví podíl mají na letošním počtu dražeb i Lesy České republiky, protože letos tímto způsobem zpeněžují stovky svých menších nemovitostí.

Banky začaly řešit nesplácené hypotéky

„Ještě donedávna tento problém banky prakticky neřešily, neboť počet nesplácených úvěrů byl velmi malý. Tím, že se jejich počet zvyšuje, jsou banky nuceny řešit, jak získat rychle a efektivně své pohledávky zpět. Dražba je v případě prodeje zástavy alternativou k exekuci. Její výhodou je především rychlost. Celý proces dražby trvá zhruba tři měsíce. Při správném provedení bývá dosažená prodejní cena až o 20 % vyšší a náklady jsou pro banku o třetinu nižší než při exekuci,“ vysvětluje Radim Hasman, předseda představenstva Eurodražby.cz

Nejčastěji se nedobrovolné dražby týkají rodinných domů a bytů. Komerční a nebytové prostory se tolik nedraží. Mnozí lidé kvůli nesplaceným úvěrům tedy přicházejí o střechu nad hlavou. Pro jiné je to však šance na zakoupení nemovitosti za lepší cenu.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články