Lidé prostě nepřijdou do práce. Nízká nezaměstnanost přináší i další problémy

18. 6. 2018 – 0:00 | Podnikání | red | Diskuze:

Lidé prostě nepřijdou do práce. Nízká nezaměstnanost přináší i další problémy
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Hospodářská komora uvedla, že zaměstnavatelé si čím dál více stěžují na to, že jim zaměstnanci bez ohledu na závazky a případné sankční důsledky nenastoupí na směnu a začnou mnohdy bez podání výpovědi pracovat jinde. Kvůli vyčerpanému trhu práce bude tento tlak v letošním roce jen zesilovat.

Hospodářská komora proto rozhodla prozkoumat pracovní trh a oslovila zaměstnavatele napříč všemi regiony v České republice, obory a velikostmi, aby zjistila, nakolik je tento problém rozšířený. Z průzkumu vyplynulo, že třetina všech firem se v posledních měsících setkala s „predátorskými“ praktikami při lanaření jejich zaměstnanců.

Často v dnešní době náboráři před začátkem směn vytipovaným zaměstnancům nabízejí peníze na ruku, pokud hned přijmou nabídku a půjdou pracovat jinam. Někteří zaměstnanci na to slyší a a bez respektování výpovědní lhůty, nastoupí u jiného zaměstnavatele. Řada zaměstnanců kývne na nabídku zaměstnání, kde nemusí pracovat na směny nebo do práce dojíždět.

Zaměstnavatelé na takové jednání zaměstnance nemají příliš velkou páku.  Pro hrubé porušení pracovní kázně může být na hodinu propuštěn a případně žalován. Žaloba ale chybějícího zaměstnance nenahradí, a proto zaměstnavatelé po takovém kroku téměř vůbec nesáhnou.

Největší potíže s přetahováním zaměstnanců se objevují v lokalitách s vyšší koncentrací firem, typicky jde o průmyslové zóny. Někde se dokonce roztáčí mzdová spirála, kvůli přetahování zaměstnanců. Firmy přidávají na mzdách bez ohledu na odvedenou práci jen proto, jen proto, aby si zaměstnance udržely. Pro ekonomiku je riskantní, když dochází k odtržení vývoje mezd od vývoje produktivity práce. Hospodářská komora proto varuje, že některé firmy kvůli nedostatku lidí nemohou dále rozšiřovat výrobu a nemohou přijímat nové zakázky.

„Predátorské“ praktiky trápí nejen malé, ale i velké firmy.  Podle průzkumu náboráři agresivně přetáhli alespoň jednoho zaměstnance každé páté mikrofirmě, každé třetí firmě s maximálně 50 zaměstnanci a u středních a velkých firem s tím mají zkušenost více než 4 firmy z 10.

Kde tedy vzít pracovní síly?

Odborníci se shodují, že trh práce je v České republice nad bodem varu a není, kde nové pracovníky brát. V březnu se jazýček vah vyrovnal, což se v historii české ekonomiky ještě nestalo. Na jedné straně je počet nezaměstnaných a na druhé straně počet neobsazených pracovních míst na úřadech práce prakticky vyrovnal.

V tomto kontextu není ani divu, že třetí největší zaměstnavatel v Česku Škoda Auto nakonec po dlouhých vyjednáváních kývl na růst mezd o 20 %. Pro řadu podniků nestíhajících výrobu je totiž nedostatek zaměstnanců o poznání větším strašákem než růst mezd – průměrná ziskovost v podnikovém sektoru přes pokračující pokles (daný růstem mezd) zůstává relativně vysoko,“ řekl Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok před nedávnem varoval, že nedostatek pracovníků bude jedním ze zásadních mantinelů, který začne českou ekonomiku brzdit. Jeho slovy je proto “česká ekonomika blízko vrcholu”. I proto odborníci letos očekávají další růst úrokových sazeb, a to nehledě na nižší než očekávanou aktuální inflaci, která v březnu znovu poklesla. Důvodem jsou především ceny potravin. Mzdy a o něco slabší koruna budou podle Jana Bureše zásadními argumenty, proč sazby v druhé polovině roku zamíří dál vzhůru.

- Monika Lukešová | Více na Investujeme.cz

Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články