Lidé se bojí o práci, i dalšího vývoje ekonomiky

29. 2. 2012 – 17:46 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé se bojí o práci, i dalšího vývoje ekonomiky
Češi se v souvislosti se stávající ekonomickou situací nejvíce obávají ztráty zaměstnání, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Velká většina (86 procent) Čechů se obává dopadů současné ekonomické situace na svoji domácnost, více než pětina lidí (22 %) se bojí ztráty zaměstnání. Vyplývá to z průzkumu finančně poradenské společnosti AWD ČR.

Dopadů současného ekonomického vývoje na českou ekonomiku se obává 92 procent Čechů, dopadů přímo na vlastní domácnost potom 86 procent. "Není překvapením, že Češi sledují současné problémy předlužené eurozóny s obavami. Jsme racionálně založený národ, takže je logické, že nežijeme v iluzi, že se nás situace na těchto trzích netýká," komentoval výsledky průzkumu Pavel Manhalter, výkonný ředitel AWD ČR.

"Průzkum dále napovídá, že Češi s vyššími příjmy zřejmě mají finanční rezervy a se svými financemi obecně nakládají velmi rozumně. Možných negativních dopadů na svou domácnost se obávají o poznání méně, než lidé s nízkými příjmy," doplnil Manhalter.

Současnou ekonomickou situaci vnímají Češi jednoznačně jako hrozbu (78 %), ovšem část respondentů (9 %) bere nynější situaci naopak jako příležitost, například k výhodné investici nebo získání zajímavého místa. Ve skupině Čechů s vysokými příjmy takto krizi vnímá dokonce dvojnásobný počet lidí (18%).

"Teprve ekonomické problémy často odhalí, jak si skutečně stojíme. Platí to stejně tak pro lidi i pro firmy. Krize skutečně může představovat ideální příležitost k expanzi na trhy, které uvolnili naši konkurenti v problémech, nebo k získání kvalitnějšího pracovníka či naopak pracovního místa," zdůraznil Manhalter.

Češi se v souvislosti se stávající ekonomickou situací nejvíce obávají ztráty zaměstnání (22%), neschopnosti splácet své finanční závazky (22%) a neschopnosti hradit pravidelné platby, zejména za energie nebo léky. Češi s nadprůměrnými příjmy dále v porovnání s ostatními více vnímají strach ze snížení mzdy nebo neschopnosti spořit a investovat tak jako doposud.

-Libor Popela | MED

Nejlépe placené obory dle nabídek na práce.našepeníze.cz

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články