Lidé tuzemské ekonomice zase více věří

24. 1. 2012 – 15:33 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé tuzemské ekonomice zase více věří
Indikátor spotřebitelské důvěry se v lednu po předchozích výraznějších poklesech meziměsíčně zvýšil, ale v meziročním srovnání je značně nižší, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v lednu meziměsíčně zvýšila, souhrnný indikátor důvěry se v porovnání s prosincem zvýšil o 2,5 bodu, a to díky zvýšení podnikatelského i spotřebitelského indikátoru důvěry. V úterý o tom informoval Česká statistický úřad (ČSÚ).

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu, v obchodě a ve vybraných službách; ve stavebnictví se dále snížila. Souhrnný indikátor i po loňských poklesech nadále převyšuje své hodnoty z období recese, i když v meziročním srovnání je nižší.

V průmyslu se v lednu hodnocení současné celkové ekonomické situace nepatrně zvýšilo. Přestože respondenti stále označují poptávku za hlavní bariéru růstu, hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se zlepšilo. Přes mírné snížení využití výrobních kapacit a zvýšení zásob v lednu, respondenti očekávají, že zlepšené exportní příležitosti přispějí pro příští tři měsíce ke zrychlení tempa výrobní činnosti a udržení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou o něco vyšší než v prosinci, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně zvýšila, ale meziročně je nadále nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v lednu opět nezměnilo a již tak nízké hodnocení celkové poptávky se dále snížilo. Respondenti očekávají neměnný vývoj stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami se o něco snížilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vzhledem k blížící se stavební sezóně o něco vyšší než v prosinci. Celkově se nízká důvěra ve stavebnictví v lednu ještě snížila a je i nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v lednu zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v prosinci, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se v lednu důvěra v obchodě meziměsíčně mírně zvýšila, ale v meziročním srovnání je o něco nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb se v lednu zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšilo také. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v prosinci, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně zvýšila, ale v meziročním srovnání je nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v lednu po předchozích výraznějších poklesech meziměsíčně zvýšil, ale v meziročním srovnání je značně nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v lednu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v lednu také mírně snížil. Úmysl spořit se zvýšil, nadále však méně než polovina domácností uvádí, že s ohledem na svou současnou finanční situaci spoří.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články