Lidé za zápis do katastru nemovitostí zaplatí dvojnásobek

10. 5. 2011 – 17:18 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé za zápis do katastru nemovitostí zaplatí dvojnásobek
Předkladatel návrhu poplatek obhajuje tím, že nemovitost si lidé nekupují tak často, Foto: CUZK | zdroj: NašePeníze.cz

Místo pěti set korun zaplatí žadatelé nově tisícikorunu za přijetí svého návrhu do katastru nemovitostí. Počítá s tím novela zákona o správních poplatcích, kterou v úterý propustili poslanci do druhého čtení.

"Zvýšení poplatku za zápis do katastru nemovitostí kompenzuje inflaci od roku 1994. Bylo by vhodné zvýšit poplatek více, ale návrh na zvýšení na 1500 korun nebyl v Poslanecké sněmovně již dříve schválen. Je dobré připomenout, že nemovitost si lidé nekupují tak často. Tento poplatek představuje jen nepatrný výdaj," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Novela podle jeho slov nepřináší zásadní změny, ale řeší praktické problémy, s nimiž se realitní trh potýkal. "Novela upravuje postup při podání žaloby proti zamítnutí návrhu na vklad. Dále návrh řeší postup při výmazu starých zástavních práv převzatých z pozemkových knih, u kterých nelze postupovat podle současných právních předpisů," doplnil ministr.

Dosavadní poplatek ve výši 500 korun byl stanoven v roce 1994. Český úřad zeměměřičský a katastrální plánuje použít nově získané peníze na urychlení digitalizace katastrálních map.

Společně se zákonem o správních poplatcích se má změnit také norma o zápisu vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem.

Předloha počítá například se změnou postupu při podání žaloby proti zamítnutí vkladu tak, aby nevznikaly škody, pokud soud zamítnutý vklad povolí a nemovitost se mezitím převede na třetí osobu.

Mezi dalšími změnami je také nová povinnost předkládat návrh na vklad na formuláři nebo odstranění požadavku na předkládání předchozích nabývacích titulů.

-Karolina Brožová, Jan Kálal,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články