Lidí bez práce je zase méně. Jaké jsou nabídky práce?

8. 6. 2012 – 10:10 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidí bez práce je zase méně. Jaké jsou nabídky práce?
Pokračující rozjezd sezónních prací přispěl k dalšímu poklesu nezaměstnanosti, který by měl pokračovat až do letních měsíců, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nezaměstnanost v České republice klesla v květnu tohoto roku o 0,2 procentního bodu na 8,2 procenta. Uvedlo to v pátek Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Nabídky práce přibývají

Celkový počet uchazečů o zaměstnání se snížil o 3,1 procenta (15 223) na 482 099 a počet hlášených volných pracovních míst rostl již pátý měsíc za sebou, tentokrát o 4,7 procenta na 43 665.

Na základě monitoringu volných pracovních míst z prostředí internetu bylo v květnu po očištění od duplicit na trhu práce nabízeno dalších 37,3 tis. volných pracovních míst.

Česko má šestou nejnižší nezaměstnanost v EU

Podle posledních dostupných údajů byla nezaměstnanost zpracovávaná statistickým úřadem Evropské unie Eurostat pro mezinárodní srovnání v dubnu v ČR 6,6 %, v EU27 10,3 %. Česko je tak zemí se šestou nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii.

„V nejbližším období lze očekávat zpomalení intenzity poklesu nezaměstnanosti. Některé práce typické pro jarní sezonu budou již ukončeny (například jarní úklidy měst a obcí). Do evidence by již mohli začít přicházet i noví absolventi vysokých škol, jejich výraznější nárůst však očekáváme až v červenci,“ uvedl ministerstvo.

Jediným pozitivním faktorem působícím na trh práce je tvorba nových pracovních míst, tvrdí analytici.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články