Lidí neschopných splácet dluhy přibývá. Srovnání regionů

17. 4. 2013 – 18:49 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidí neschopných splácet dluhy přibývá. Srovnání regionů
Schopnost hradit splatné závazky se přitom významně liší v jednotlivých krajích České republiky. Dlouhodobě nejhorší situace je v Ústeckém kraji, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

ž druhé čtvrtletí po sobě v Česku přibylo lidí, kteří nejsou schopni splácet své závazky. Nejvyšší nárůst přitom byl v Karlovarském kraji, kde v současnosti tento problém řeší 14 dospělých ze sta.

Na celorepublikové úrovni se pak do dluhů propadlo 8,15 procenta dospělých. Vyplývá to ze statistik sdružení SOLUS, které zastřešuje řadu nebankovních finančních institucí, bank, stavebních spořitelen, ale také například telekomunikační operátory.

Schopnost hradit splatné závazky se přitom významně liší v jednotlivých krajích České republiky. Dlouhodobě nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde je v této tíživé situaci 14,85 procenta dospělých obyvatel. Desetiprocentní hranici pak také překračuje Karlovarský kraj (13,75 procenta) a Liberecký kraj (11,08 procenta).

Naopak nejméně dlužníků je podle statistik na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde nedosahuje podíl osob s dluhem po splatnosti ani 6 procent.

Aby se lidé vyhnuly dluhové spirále, řada serióznějších poskytovatelů úvěrů tak odmítá zejména v nejvíce problematických krajích poskytnout další půjčky lidem, kteří už mají závazky jinde. "Naši členové odmítají v těchto krajích měsíčně tisíce žádostí o poskytnutí úvěru či jiné služby s odloženou splatností od osob, které již u jiného člena mají závazek po splatnosti," uvedl k aktuálním statistikám tajemník sdružení SOLUS Jan Stopka.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články