Likvidace autovraku: Díky chybě v zákoně za ni lidé nemusí platit

20. 3. 2009 – 8:22 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Likvidace autovraku: Díky chybě v zákoně za ni lidé nemusí platit
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, díky které lidí nemusejí platit i několik tisíc korun za ekologickou likvidaci autovraku. Majiteli vraku k tomu stačí uvést, že si auto ponechal k dalšímu využití, které prý zákon nijak nespecifikuje. Uvedla to TV Prima.





- Nový zákon o odpadech má zjednodušit zpětný odběr výrobků
- Stane se ČR vrakovištěm Evropy?
- V roce 2009 čeká motoristy řada změn, jste připraveni?

Evropská směrnice přitom nařizuje povinně ekologicky likvidovat všechna auta vyřazená z registru vozidel. Každý, kdo chce odhlásit auto z registru tak musí doložit potvrzení o jeho ekologické likvidaci. To může stát i tisíce, ale díky jediné větě v zákonu, který parlament schválil loni na podzim, nemusí. Ta podle televize říká, že postačí, když majitel přijde na úřad s prohlášením, že si auto nechal k dalšímu využití. Lidé tak zaplatí jen za vyřazení vozidla z registru.

\"Lze legálně vyřadit vozidlo a prohlásit kupříkladu, že z něj mám kurník nebo něco takového,\" uvedl majitel firmy likvidující autovraky Libor Kucharski. Za tisícikorunový poplatek si majitel může s autem dělat, co chce, potvrdil předseda Sdružení zpracovatelů autovraků Jan Volejník.

\"V průběhu přijímání té novely zákona o odpadech to pravděpodobně téměř všem uniklo,\" uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar s tím, že MŽP požádá ministerstvo dopravy, aby to vyřešilo co nejrychleji. Podle něj je v zájmu všech, aby česká legislativa byla srozumitelná. Mluvčí MD Martin Kupka televizi řekl, že pole možností je v tuto chvíli opravdu hodně široké a hrozí zneužíváním.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,310 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články