Loni Česko zaznamenalo rekordní nárůst nákupních center

22. 2. 2009 – 20:55 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Loni Česko zaznamenalo rekordní nárůst nákupních center
Foto: Paladium | zdroj: NašePeníze.cz

Navzdory nastupující krizi výstavba nákupních center v České republice v loňském roce gradovala. Otevírány byly komplexy, s jejichž výstavbou se začalo v období developerského boomu let v období od roku 2006 do poloviny roku 2008. Díky této expanzi byly u nás v loňském roce otevřeny dvě desítky nákupních center a retail parků. Vyplývá to z průukumu agentury Gfk.

Mezi devítku nových velkých nákupních center patří Galerie Fénix v Praze 9, Arkády Pankrác na Praze 4, brněnský Campus Square, Futurum Kolín, Zlaté Jablko Zlín, City Park Jihlava, AFI Palace Pardubice, Central Most a Oáza Kladno. Řada dalších center (např. liberecká Nisa) navíc prošla procesem rekonstrukce a rozšíření.

-
Češi nakupují rádi a času tráveného v obchodech si váží
- Polovina českých firem se o financování projektů prostřednictvím fondů Evropské unie nezajímá
- Lidé se obávají vysokých cen potravin a energie
- Tři pětiny českých domácností mají problém se současnou výší příjmů

Jak ukázalo sčítání obchodních ploch SHOPPING CENTER & HYPERMARKET 2009, které realizovala společnost INCOMA Research, v Česku tak již celkem 290 nákupních center, retail parků a menších nákupních pasáží s hypermarketem nabízí téměř 3 miliony m2 prodejních ploch. 22 % z těchto ploch je situováno v pražských centrech, naopak nejnižší saturace trhu v přepočtu na obyvatele je v Kraji Pardubickém a na Vysočině.

Meziročně vzrostl počet jednotek v těchto centrech již na více než 8200, tj. více než o šestinu. Rozhodujícím způsobem se na tomto počtu samozřejmě podílejí maloobchodní prodejny, kterých je 6650, patrný je ovšem i nárůst počtu gastronomických a zábavních zařízení a provozoven služeb.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články