Loni se v Česku ukradly nemovitosti za 1,5 miliardy korun a bude hůř

28. 2. 2013 – 0:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Loni se v Česku ukradly nemovitosti za 1,5 miliardy korun a bude hůř
Nešťastného zákonného ustanovení si je vědoma i vláda, v polovině února prošel sněmovnou v prvním čtení návrh nového katastrálního zákona, který má mezeru napravit. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Jediný zápis v katastru nemovitostí vás může připravit o střechu nad hlavou, falešných převodů majetku přibývá. A nový zákon to podvodníkům ještě usnadní, odborník hovoří o legalizaci krádeží.

Jedna a půl miliardy korun. Takové výše loni dosáhla hodnota ukradených nemovitostí, k nimž podvodníci přišli administrativní kličkou. Jak to funguje? Přijdou jednoduše na katastrální úřad s falešnými podklady a s vaším padělaným podpisem. Úřad zápis změní, ani vás o tom nemá povinnost informovat (takže to neudělá), zloděj vaši nemovitost urychleně prodá další osobě a zmizí s penězi. Zůstanou po něm dva napálení majitelé a jedna nemovitost, na niž máte nárok oba. Kupce totiž chrání ustanovení o "dobré víře“ – on také nevěděl, že se stal obětí podvodu a sám nepodváděl.

A s nástupem nového občanského zákoníku, jehož účinnost připadá na leden 2014, se situace ještě zhorší. Dosud měl zápis v katastru informační funkci, nový zákon ale dává zápisu váhu přiznání majetkového práva. Krátce řečeno: kdo je v rejstříku zapsán jako majitel, tomu dům či pozemek patří. A tečka. Podle předsedy Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD) Tomislava Šimečka jde o legalizaci krádeží zákonem. Příslušné pasáže občanského zákoníku by podle něj měly mít odloženou účinnost, dokud se situaci nepodaří uspokojivě vyřešit.

TIP: Prodáváte, nebo pronajímáte nemovitost? Možná porušujete zákon!

"Musí být vytvořeny podmínky pro pořádnou a důkladnou kontrolu podkladů pro zápis o převodu nemovitosti – patřičné pasáže zákona by tedy měly mít odloženu účinnost. Katastrální úřad není ochoten podklady důkladně kontrolovat, není schopen rozlišit, zda se jedná o padělek, nebo ne. Stalo se už také několikrát, že problém neodhalil ani notář, potvrdil pravost podpisů a všechno se ukázalo jako falešné. Nesmí se stát, aby zákon stál tak, že dojde k falešným převodům, zákon tomu musí zabránit. Ale vláda se tváří, že znění občanského zákoníku je úplně v pořádku, a ukradení majetku je vlastně posvěceno zákonem," uvedl Šimeček pro TN.cz.

<%Anketa9%>

Opraví vláda katastrální zákon?

Nešťastného zákonného ustanovení si je vědoma i vláda, v polovině února prošel sněmovnou v prvním čtení návrh nového katastrálního zákona, který má mezeru napravit. Jenomže podle Tomislava Šimečka neřeší vůbec nic. V zásadě chce návrh dvojí: zpřísnění kontroly zápisů a povinnost úřadu informovat vlastníky, když chce někdo jejich nemovitost přepsat. Jenomže zákon počítá s tím, že tuto informaci pošle jedině do datové schránky a nikam jinam.

Psali jsme: Katastr nemovitostí v novém ohrozí váš majetek!

OSMD se snaží o podobě zákona vyjednávat. "Jednali jsme s předsedou Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Karlem Večeřem a nepodařilo se najít žádnou smysluplnou dohodu. Jediné, k čemu byl ochotný, bylo poslat před provedením zápisu vlastníkovi upozornění do datové schránky, aby mohl rychle konat. Jenomže datovou schránku má půl procenta lidí,“ upozornil předseda sdružení.

Zákon teď leží ve dvou sněmovních výborech, kam bude OSMD docházet na projednání. Na stejný problém jako Šimeček poukazovali už poslanci Michal Doktor (dříve ODS, dnes nezařazený) a Ivan Ohlídal (ČSSD). Vlastníci podle nich musejí být informováni jiným způsobem, ideálně takovým, jaký si sami zvolí – ať už chtějí e-mail nebo SMS.

Jenomže podle předsedy Šimečka se dají zfalšovat i případné adresy. Řešení zatím hledá. "Nevím ještě přesně, jak to ošetřit, teď jednáme o variantě spolupráce s policií,“ naznačil.

A poslanec Ohlídal zmínil i druhé závadné ustanovení. Nový katastrální zákon totiž nepřipouští opravný prostředek proti rozhodnutím, kterým se zápis povolí. Když se neozvete do měsíce, případně do tří let, když prokážete, že jste nebyli řádně informováni, zápis je definitivně a nezvratně platný.

"Jelikož se rozhodnutí katastrálního úřadu týká vlastnického práva, které je základním právem zaručeným Listinou, je nezbytné připustit i soudní přezkum rozhodnutí,“ myslí si Ohlídal. Jelikož řádnou informací je míněno zaslání do datové schránky, může se snadno stát, že za tři roky zjistíte, že nebydlíte. Jednoduše proto, že žádnou datovou schránku nevlastníte a současné znění zákona nenařizuje úřadu, aby vás informoval jinak.

Podvedení majitelé nemovitostí se mohou zdlouhavě bránit pouze u soudu

V tuto chvíli se oběti krádeží nemovitostí mohou obrátit na soud, ale nápravy se stejně domáhají velmi těžko. "Než ten soud doběhne, a to jsou i čtyři roky, vlastníci nemohou s nemovitostí nakládat. Ten podvodník jim znemožní zacházení s majetkem, nemohou například ručit za hypotéku, rekonstruovat,“ popsal předseda Šimeček.

Doplnil analogii z Itálie, kde platí, že majetkové právo zakládá právě zápis v katastru nemovitostí. "Ale nikdy ho nemůže provést vlastník, vždycky to musí být prostřednictvím notáře a ten také za všechno ručí v plné výši. To je ovšem taky špatné řešení, protože za každý zápis o převodu nemovitosti si notář bere pět až deset procent z ceny nemovitosti, a to se hrozně prodraží. Je lepší jiný způsob, ten teď budeme hledat,“ dodal.

Prozatím bohužel platí, že pokud chcete mít jistotu, že vám váš majetek pořád patří, měli byste občas do katastru nemovitostí nahlédnout. Sám od sebe vás nikdo informovat nebude.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články