Lžou naši politici? Od teď budou hlídáni

7. 3. 2012 – 8:16 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lžou naši politici? Od teď budou hlídáni
Lhaní našich politiků v diskusních pořadech bude hlídáno, Foto: vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Dnes bude spuštěn web demagog.cz, který bude kontrolovat, zda politici v televizních debatách občanům říkají pravdu. Prvním pořadem, který to prověří, budou nedělní Otázky Václava Moravce (ze 4.3. 2012).

Čtěte také:

Poslanci lžou. Koho to ještě překvapí?

Lhaní v Otázkách Václava Moravce se tak již politikům nevyplatí. Úspěšný slovenský web demagog.sk, který ověřuje faktické výroky politiků ve třech slovenských diskuzních pořadech, rozšiřuje své aktivity i do České republiky.

Každé úterý po vysílání Otázek V.M. budou na stránce ověřené výroky politiků i s jejich osobní statistikou.

"Politici informace zkreslují nebo přímo lžou a klidně tyto argumenty zopakují ještě ve dvou dalších pořadech," říká Tereza Skládanková, která českou mutaci webu šéfuje. Každý faktický výrok, který politici v nedělní diskusi vyřknou, bude posuzován jedenácti dobrovolníky z řad studentů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, kteří jej prověří z veřejných zdrojů a vyhodnotí jej jako pravdivý, nepravdivý, zavádějící nebo neověřitelný. Každý politik, který v pořadu vystoupí, bude mít na webu statistiku, jak pravdomluvný byl.

O smyslu ověřování Skládanková říká: „Kolikrát politici informace zkreslují nebo přímo lžou a klidně tyto argumenty zopakují ještě ve dvou dalších pořadech. Není možné, aby byl moderátor připraven na všechno. Žádný politik se tak již nebude moci spoléhat na to, že nikdo si nedá tu práci, aby tvrzení ověřil. Chceme kultivovat politický diskurz a dostat k voličům pravdivější informace."

"Sledujeme jen ověřitelné tvrzení politiků. To jsou tvrzení postavená na faktech v různých podobách, ať už to jsou numerické informace, minulé činy dané osoby (hlasování o zákonech nebo vyjádření), nebo historické události." Uvádí na stránkách demagog.cz.

První výsledky z nedělní debaty

První výsledky z nedělní debaty

Web sponzoruje nadace Open Society Fund a ročně vyjde na půl milionu korun. Moderátor nedělních Otázek Václav Moravec považuje studentský projekt za velmi užitečný.

-Petr Barták | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články