Má u nás na trhu čtvrtý mobilní operátor šanci?

8. 5. 2012 – 20:08 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Má u nás na trhu čtvrtý mobilní operátor šanci?
Čtvrtý operátor, který by měl pomoci zvýšit konkurenční prostředí. Musí však být operátorem plnohodnotným a poskytovat tedy nejen mobilní data, ale i hlasové služby. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle Informačního institutu je čtvrtý operátor v tuto chvíli virtuální realitou. Jak uvedl Petr Cibulka z institutu, na investora podle současně navržených podmínek chystané aukce čeká řada zbytečných miliardových nákladů, ale také nejasností, které od investice odrazují.

Naprosto elementárními problémy aukce podle něj je, že čtvrtý operátor musí zcela zbytečně zaplatit několik miliard do nákupu kmitočtů pro hlas a do výstavby této sítě, a to na stožárech, na kterých není prostor. V kombinaci s tím, že neví, za jakou cenu mu bude poskytnut národní roaming.

"Jelikož si současní mobilní operátoři nekonkurují, máme drahé a nekvalitní služby a ČTÚ nefunguje tak, jak má, je vznik nové konkurence právě tím jediným východiskem pro narovnání tohoto pokřiveného trhu," uvedl Cibulka.

Kolik na vás vydělává mobilní operátor? Budete se divit!

Čtvrtý operátor, který by měl tuto funkci splnit, však musí být operátorem plnohodnotným a poskytovat tedy nejen mobilní data, ale i hlasové služby.

"Bylo by naivní se domnívat, že nový hráč zaplatí několik miliard korun na nákup kmitočtů a výstavbu sítě, aby nabízel pouze internet bez hlasu. Běžně dostupná technologie a ani telefony dnes totiž hlas přes data neumožňují. To neznamená, že se to za několik let nemůže změnit, nový investor potřebuje mít jistotu dnes a ne, že něco někdy možná v budoucnu bude fungovat," upozornil Cibulka.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články