Máme tip kde hledat práci! Nezaměstnanost v listopadu stoupla na osm procent

8. 12. 2011 – 9:49 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máme tip kde hledat práci! Nezaměstnanost v listopadu stoupla na osm procent
Míra registrované nezaměstnanosti mužů vzrostla na 6,9 procenta, u žen zůstala 9,5 procenta. | zdroj: NašePeníze.cz

Celková míra nezaměstnanosti stoupla v listopadu na osm procent, počet uchazečů o zaměstnání vzrostl o 1,2 procenta. Informovalo o tom ve čtvrtek ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Máme pro vás více než 15tisíc aktuálních nabídek práce.

Míra nezaměstnanosti tak podle ministerstva vzrostla o 0,1 procentního bodu.

Celkově bylo ke konci listopadu v Česku 476 404 lidí bez práce, což je o 5788 více než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání s koncem listopadu 2010 je to však o 30 236 méně.

V samotném listopadu bylo nově registrováno 55 655 nezaměstnaných. Práci si ale našlo 49 869 lidí.

Práce chybí hlavně v okresech Most (15 procent), Bruntál (14,7 procenta), Jeseník (14 procent), Děčín (13,2 procenta) a Hodonín (13 procenta). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ (3,9 procenta), hl. m. Praha (čtyři procenta), Mladá Boleslav (4,5 procenta) a Rychnov nad Kněžnou (4,9 procenta).

Míra registrované nezaměstnanosti mužů vzrostla na 6,9 procenta, u žen zůstala 9,5 procenta.

TIP: Aktuální nabídky práce podle oborů a nabídky práce podle okresů

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

 

 

 

 

Za růstem nezaměstnanosti je konec sezonních prací

Za nárůst listopadové nezaměstnanosti může konec sezonních prací v určitých sektorech, domnívají se analytici. Reagovali tak na čtvrteční data Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) o nezaměstnanosti ke konci listopadu.

Celková míra nezaměstnanosti stoupla v listopadu na osm procent, počet uchazečů o zaměstnání vzrostl o 1,2 procenta.

„Výsledky skončily v souladu s tím, co jsme čekali. Nezaměstnanost stagnuje již pátý měsíc v řadě a její růst očekáváme až v dalších měsících. Na konci roku navíc nezaměstnanost roste, protože končí sezonní práce, jak ve stavebnictví, tak i dalších sektorech jako je lesnictví,“ řekl agentuře Mediafax Jiří Škop, analytik Komerční banky.

Na konci roku Škop očekává další nárůst nezaměstnanosti kvůli sezonnosti, a to na 8,5 procenta. „V příštím roce očekáváme, že nezaměstnanost půjde dále nahoru. Na konci roku 2011 vidíme její nárůst na 9,1 procenta,“ uzavřel.

„Růst nezaměstnanosti na konci roku je pravidelným sezónním jevem, který se téměř každoročně opakuje. Přesto jde o výrazně lepší výsledek v porovnání s listopadem 2010. Počet volných míst je vyšší o 4.495 a nezaměstnaných je v porovnání se stejným obdobím loňského roku méně o 30 tisíc,“ uvedl Michal Kozub, anaylitk Home Credit.

Ani pohled do budoucna není podle Kozuba optimistický. „Nervozita kolem budoucího vývoje v Evropě brzdí firmy v nabírání nových zaměstnanců i v růstu platů stávajících pracovníků. Proto nás i na jaře zřejmě čeká další zvyšování nezaměstnanosti,“ doplnil.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články