Managed servery šetří firmám statisíce - zájem o pronájem s kompletní službou roste

13. 12. 2009 – 20:41 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Managed servery šetří firmám statisíce - zájem o pronájem s kompletní službou roste
Ilustrační foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stále více se v České republice projevuje snaha ušetřit na provozu velkých internetových projektů, internetových obchodů a serverů. Právě tato skutečnost nahrává službě Managed Server, která je v zahraničí dlouhá léta chápána jako samozřejmost.


Managed server představuje komplexní řešení technického provozu serverů, díky čemuž odpadá provozovateli internetového projektu najímat administrátory, platit umístění a nákup serverů a jejich připojení k síti internet. Celkové náklady provozovatelům internetových projektů klesnou až o 80%. Další velice důležitou výhodou této plně outsourcingové služby je statisticky vyšší dostupnost, méně poruch, ale také méně starostí. K přechodu na plný outsourcing reprezentovaný managed serverem se rozhodli v tomto roce zejména z důvodu vyšší technologické úrovně a stability například i velké zpravodajské portál, bankovní instituce, ale i tisíce malých a středních firem.

„Nárůst počtu managed serverů zaznamenáváme každým dnem a to především před vánočními svátky, kdy provozovatelé eshopů chtějí outsourcovat své elektronické obchody na stabilní technologické zázemí a ušetřit.“  řekl Damir Špoljarič, ředitel telekomunikační společnost VSHosting, která je jedním z největších poskytovatelů plně managovaných hostingových služeb. VSHosting uvádí ve svýchreferencích například projekty Týden.cz, ČSFD.cz, eDISK.cz či elektronický obchod ElektroSvět.cz. „V současné době se staráme o více než 1000 internetových projektů a naším nejbližším cílem je rozvinout tuto službu i na Slovenském trhu v příštím roce“ dodává. Přechodu na Managed Server se nebrání ani velké televizní stanice, které se netají primárním účelem, kterým je snížení nákládů, což slouží jako částečná kompenzace důsledků finanční krize.

Dle společnosti VSHosting se poptávka meziročně zvýšila o 185% a dle odhadu je každý měsíc realizováno v České republice více než 600 nových managed serverů pro středně velké a velké internetové projekty. „Překvapilo nás, že podnikatelé mnohdy již ve svých záměrech, ještě před samotnou realizací svého nového internetového projektu, počítají automaticky s využitím služeb Managed serverů“ říká Damir Špoljarič. Dle statistik je 55% Managed serverů využito velkými internetovými projekty, které se vyznačují vysokou návštěvností, velkými datovými toky či jinou specialistou, 30% společnostmi využívající službu jako multihostingovou platformu pro stovky až tisíce domén svých klientů. Jedná se většinou o vývojářské firmy v oblasti vývoje internetových aplikací, kteří poskytují svým klientům krom primárních služeb také webhosting, který představuje právě Managed Server. Výhodou pro tuto skupinu uživatelů je především velký výkon umožňující hosting až několika tisíců domén, což představuje při přeprodeji hostingu zajímavý zdroj zisku pro tyto společnosti. Další výhodou je statisticky vyšší dostupnost a lepší technická podpora a garance, než je tomu u klasického sdíleného webhostingu. Zbylých 15% představují střední a velké internetové obchody, jejichž provozovatelé si uvědomili, že na technickém zázemí elektronického obchodu je přímo závislý jejich zisk a každý výpadek znamená riziko ztráty zákazníků a další starosti. Toto také řeší Managed Server.

Vysoký růst je předpokládán i v letech následujících, což dokazuje, že důvěra provozovatelů internetových projektů v Managed servery je stále pevnější a využití outsourcingu i této oblasti nabírá na objemu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články