Manželka politika ODS dostala na účet desítky milionů korun

25. 4. 2012 – 12:55 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Manželka politika ODS dostala na účet desítky milionů korun
V třeboňském rybářství Dlouhý figuruje v představenstvu a firma získala ve stejném období řadu státních dotací z ministerstva zemědělství, Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Aktualizováno 17:50 - Manželka jednoho z nejvlivnějších jihočeských politiků Pavla Dlouhého, jinak žena v domácnosti, dostala na soukromý účet desítky milionů korun ze společnosti, která inkasovala státní dotace. Informuje o tom ve středečním vydání deník MF DNES.

Dlouhý je místostarostou jihočeské Hluboké a velmi vlivný člen výkonné rady ODS, kterého před třemi lety Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických kmotrů. Přezdívá se mu kníže z Hluboké. Na soukromé účty jeho manželky Jany přišlo mezi léty 2007 a 2011 podle zjištění MF DNES 45 milionů korun. Nejvíc od společnosti Rybářství Třeboň, která jí ve třech splátkách poslala na účet u České spořitelny dohromady 19 milionů korun.

V třeboňském rybářství Dlouhý figuruje v představenstvu a firma získala ve stejném období řadu státních dotací z ministerstva zemědělství. Bylo to v době, kdy ho řídil Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič, nyní velvyslanec v USA. Není bez zajímavosti, že celková výše dotací se velmi podobá částce, kterou od rybářství dostala na účet Jana Dlouhá.

Úřady již možnou spojitost mezi transakcemi prověřují, píše MF DNES.

Dlouhý (ODS): Média mě diskreditují, žena získala miliony legálně

Místostarosta jihočeské Hluboké a vlivný člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý ve středu přiblížil, jak se v uplynulých letech na účet jeho manželky dostaly miliony korun. Podle něj peníze pocházejí z nákupu a prodeje akcií, ve kterých měla jeho žena podíl, a také z výplaty dividend.

"Veškeré transakce mojí ženy spočívaly v legálních operacích, na které se buď nevztahuje daňová povinnost (nákup a prodej akcií společností, kde měla má žena účast) nebo ze zákona tyto výplaty daní vyplácející subjekt (například dividendy)," uvedl Dlouhý ve svém prohlášení.

Na kauzu už reagoval i premiér a předseda ODS Petr Nečas. "On je na nějaké politické pozici. Buďto bude své konání a kroky schopen vysvětlit, nebo nebude. A pak je otázkou, zda na této stranické pozici může zůstat. To je velmi jednoduché. To je otázka na něj, nikoli na mě. Já očekávám, že bude tyto věci schopen vysvětlit," uvedl.

Podle Dlouhého všechny finanční operace schválil jeho ženě daňový poradce. "Navíc šlo o privátní společnosti, ve které moje žena měla dlouhodobé účasti (někdy déle než 15 let) a v těchto společnostech nemá stát žádnou účast," dodal.

MF Dnes zmínila také, že úřady už prověřují možnou spojitost mezi transakcemi.

"Chci konstatovat, že má žena nebyla dosud nijak informována, že by byla jakkoliv kontrolována finančním úřadem či jiným orgánem státní správy. Je proto zcela neomluvitelné, že v médiích byly zveřejněny údajné transakce z jejího bankovního účtu v České spořitelně. Tento prohřešek bude naše rodina řešit všemi zákonnými právními prostředky," zlobil se člen výkonné rady ODS.

Celý případ podle Dlouhého ukazuje na "pokřivené mediální prostředí v naší zemi, kdy určitá část novinářů vybavená informacemi, které legálně ze zákona nemohou mít, cíleně diskredituje vybrané politiky či dokonce jejich rodinné příslušníky, avšak aniž těmto byla prokázána jakákoliv vina, aniž jim bylo sděleno jakékoliv obvinění a v tomto případě byla i vyvíjena jakákoliv oficiální činnost ze strany kontrolních orgánů".

"Nemohu proto článek chápat jinak, než jako připravenou diskreditační kampaň na Občanskou demokratickou stranu i mě jako člena výkonné rady ODS a jejího regionálního představitele," uzavřel.

"Nejde o informace, které je možné nalézt na veřejně dostupných zdrojích," potvrdil Mediafaxu ředitel Finančně analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer. Jestli podnět k prošetření finančních toků podal jeho úřad, nechtěl ani potvrdit, ani vyvrátit.

"Prověřujeme, jestli byl nějaký únik informací. Únik od nás by se ale dal vyloučit," řekla agentuře Mediafax mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová. "Jestli jsou zveřejněné informace pravdivé, nebo nejsou, v tuto chvíli nemůžu říct," doplnila.

Dlouhému se přezdívá kníže z Hluboké a před třemi lety ho tehdejší šéf ODS Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických kmotrů.

Právě na jihu Čech bude mít ODS v sobotu svoji ideovou konferenci. Pavel Dlouhý a Petr Nečas tak budou mít příležitost si kauzu milionů na účtu Dlouhého manželky a její případné důsledky vyříkat.

-Zdenek Michora, Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články