Martin Říman: energetickým krizím se v budoucnu nevyhneme

25. 2. 2009 – 15:02 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Martin Říman: energetickým krizím se v budoucnu nevyhneme
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman vystoupil na 85. Žofínském fóru, které se zaměřilo na současnou situaci v energetice a perspektivy dalšího vývoje tohoto sektoru. Ministr se ve svém vystoupení zaměřil především na to, jak se česká energetika vyrovnala s výrazně sníženými dodávkami ruské ropy ve druhém pololetí 2008 a s krizí v dodávkách plynu z počátku letošního roku. Ministr Říman rovněž rozebral důsledky, které budou mít omezení, respektive dočasné zastavení dodávek obou komodit, pro českou a evropskou energetiku.


\"Česká energetika prošla v posledních měsících zkouškou ohněm. Díky diverzifikovaným přepravním trasám a dostatečným rezervám se ale s plynovou krizí i sníženými dodávkami ropy dokázala dobře vyrovnat. Energetickým krizím, které budou hlubší než ty dosavadní, se ovšem v budoucnu nevyhneme. Proto jsme zahájili intenzivní diskusi o zvýšení plynové bezpečnosti České republiky. Ke zvažovaným řešením patří výstavba dalších plynových zásobníků nebo zavedení povinnosti obchodníků s plynem držet bezpečnostní rezervu,\" řekl ministr Martin Říman.

- ČR s jadernou energetikou stále váhá
-
Premiér: Energetika je globální problém současnosti
-
Česká plynárenská vybuduje nový plynovod z rakouska za miliardu Kč
-
I proti výpadkům dodávek plynu se dá pojistit

\"Paradoxem plynové krize je, že Rusko a Ukrajina se de facto staly tahounem evropské energetické politiky. Pokud by ke krizi nedošlo, investice do energetiky z Evropského plánu hospodářské obnovy by byla určitě nižší než 3,5 mld. EUR, ze kterých také Česká republika získá několik desítek milionů EUR,\" doplnil ministr Říman.

Podle Římana jsou největší ložiska ropy i zemního plynu v politicky a ekonomicky nestabilních oblastech, nebo jimi procházejí. Přepravu navíc komplikují velmi dlouhé vzdálenosti.

Nejbezpečnější jsou ty suroviny, které mají jednotlivé země doma. V případě ČR, která nemá („a nikdy mít nebude“) vlastní významné zdroje ropy či zemního plynu to je především uhlí a uranová ruda. ČR má vlastní jaderné elektrárny a je věcí strategického významu mít pro ně dostatek uranu. Podle Římana je tak potřeba racionálně přehodnotit územně ekologické limity hnědého uhlí


Největší krize posledních let

- podstatné snížení dodávek ropy z RF do ČR ve II. polovině roku 2008
- úplné zastavení dodávek zemního plynu z RF přes Ukrajinu do ČR a EU od 7.ledna do 19.ledna 2009

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články