Mastička z konopí za deset tisíc? Pro důchodce nepředstavitelné

30. 1. 2013 – 14:55 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mastička z konopí za deset tisíc? Pro důchodce nepředstavitelné
Konopí se bude první rok dovážet ze zahraničí, pak by se mělo začít pěstovat v České republice. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pacienti s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo atopickým ekzémem budou pro utišení svých bolestí moci získat konopí na elektronický recept. Ve středu novelu zákona o léčivech podpořil Senát, zákonodárci ale do budoucna chtějí aspoň částečné hrazení léčivých prostředků pojišťovnami.

Cílem není legalizovat marihuanu, to jsem několikrát zaslechl při jednáních, a přestože by se možná mezi liberálními senátory našli příznivci, cílem je humánní akt zpřístupnění léčivého přípravku, který má prokazatelně medicínský efekt," vysvětlil za předkladatele poslanec Pavel Bém (ODS).

Luxus z konopí pro vyvolené?

Na tom se shodl i se členy horní komory, většina z nich se vyslovila, že novelu podpoří, i když mají výhrady. Senátorům v zásadě vadí dvě věci: vysoká cena léčivého konopí, která se u některých pacientů může vyšplhat až na 10 tisíc měsíčně, a povinnost elektronické preskripce.

"Tyto léky budou luxusem, který si ne každý bude moci dovolit. My se na věci týkající se lékařské péče nemůžeme dívat pohledem zdravého člověka s jistým příjmem. Kdo je nemocný, o příjem často přichází. V utrpení a bolesti jsme si rovni, přípravky by měly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jestli plně, nebo částečně, to je na zvážení," uvedla třeba Alena Gajdůšková (ČSSD).

"Marihuanová" farma

Konopí se bude první rok dovážet ze zahraničí, pak by se mělo začít pěstovat v České republice. Bude zřízen centrální úřad, který bude mít povinnost nakoupit veškerou úrodu od registrovaných pěstitelů a distribuovat léčebné konopí dále do lékáren. To podle senátorky Aleny Dernerové vytváří prostor pro byznys, hovořila dokonce o "konopné fotovoltaice". Zároveň dodala, že ji předkladatel ujistil, že k ničemu takovému nedojde.

Obavy stejného druhu ovšem projevil už při projednávání ve sněmovně poslanec Boris Šťastný (ODS). "Státní ústav pro kontrolu léčiv, který má být registrátorem, kontrolorem a cenotvůrcem se stává obchodníkem. To znamená, že bude zařazen do obchodního řetězce, kdy bude produkt vykupovat a následně ho bude také prodávat. Současně vzniká nový registr, který budeme nuceni spravovat," připomněl Šťastný.

Bém však ve středu senátory ujistil, že státu zřízením registru a správou "konopné" agendy nevznikne nijak velká finanční ani byrokratická zátěž.

Konopí by jako léčivo mohlo ulevit od chronické neztišitelné bolesti, která se vyskytuje například u pacientů s roztroušenou sklerózou, onkologicky nemocných, nádorově nemocných, pomoci by mělo i nemocným encefalitidou, neuralgií, AIDS, pacientům s atopickým ekzémem nebo glaukomem v bolestivém stadiu. Do budoucna chtějí senátoři dořešit otázku aspoň částečného hrazení pojišťovnami.

S tím souhlasil i předkladatel Bém. "Podepsal bych myšlenku, že nedotované konopí je k ničemu, třeba pro starobní důchodce. Máme ale problém – oni si konopí opatřují a policie musí konat. Takže musí důchodce kriminalizovat. Víme-li, že proces úhrad není v naší kompetenci, naší povinností je tento legislativní nonsens napravit. Takže lepší něco než nic," zmínil Bém. Podle něj není možné, aby nadále trvala situace, kdy lidé trpící těžkými bolestmi byli trestně stíháni za to, že si vypomohou konopnou mastí, a přijatý právní předpis by to měl napravit.

Nyní novela zákona o léčivech míří na Hrad pro prezidentský podpis.

Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články