Máte nového dodavatele energií a není výhodný? Změna je jednodušší

20. 1. 2016 – 9:26 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máte nového dodavatele energií a není výhodný? Změna je jednodušší
zdroj: freeimages.com

Uzavřeli jste smlouvu o dodávce energií přes telefon nebo vás přemluvil sympaťák u vašeho bytu? Po chvíli jste si to rozmysleli, ale podomní obchodník zmizel jak pára nad hrncem. Takto uzavřených smluv lidé často litují. Ale není čeho se bát. Vše se dá zrušit a vy v podstatě žádnou změnu nepoznáte, nová možnost zrušení je totiž bez sankce. Pomůže vám nová úprava energetického zákona.

Novela energetického zákona umožňuje zrušení smlouvy o dodávce elektřiny či plynu, která byla uzavřena mimo obchodní prostory dodavatele. „Jedná se o smlouvy uzavřené bez současné fyzické přítomnosti dodavatele a spotřebitele, tedy o smlouvy sjednané například pomocí internetu či telefonu, a dále o smlouvy uzavřené s podomním prodejcem,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Pokud jste vy, nebo vaši blízcí takto smlouvu uzavřeli, nemusíte hned panikařit. Na odstoupení od smlouvy máte 14 dnů, v tom je úprava shodná s občanským zákoníkem. Smlouvu je možné zrušit okamžitě, pokud ale už začnete elektřinu, či plyn odebírat, musíte dodavateli za odebranou energii zaplatit.  

V naší spotřebitelské poradně se setkáváme s případy, kdy se spotřebitelé zavazují více smlouvami o dodávce energií na dlouhou dobu dopředu, dochází tak k jakémusi řetězení smluv. Spotřebitel má například uzavřenou smlouvu na dobu určitou do konce roku 2016, ještě za trvání této smlouvy si pak sjedná smlouvu s jiným dodavatelem účinnou od 1. 1. 2017 a do 31. 12. 2019 a po oslovení dalším dodavatelem se zaváže k odběru energie smlouvou od 1. 1. 2020,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Jenže někteří spotřebitelé si nepamatují, od kdy mají novou smlouvu uzavřenou a odběr energie se jim tedy překrývá. V takovém případě platí smlouva, která byla uzavřená dřív.

Spotřebitel podle novely energetického zákona může smlouvu uzavřenou s podomním prodejcem, přes internet, nebo přes telefon vypovědět ve lhůtě 15 dnů po zahájení dodávek. Stačí, pokud 15. den po zahájení dodávky odešle výpověď smlouvy dodavateli. Výpovědní doba činí 15 dnů a začíná od prvního dne měsíce následujícího po doručení výpovědi. Taková výpověď smlouvy dokonce není nijak sankcionována. A to i tehdy, ustanoví to uzavřená smlouva. V takovém případě při výpovědi do 15 dnů nemusí spotřebitel sankci zaplatit.

Dodavatelé do smluv o dodávce energií na dobu určitou často vkládají v souvislosti s předčasným ukončením smlouvy i ustanovení o smluvní pokutě v řádech tisíců korun, jsou nám však známy i případy, kdy dodavatelé požadují za předčasné ukončení smlouvy smluvní pokuty i ve výši 90 % ceny energií, k jejímuž odběru se spotřebitel zavázal. Proto tento zákaz smluvních pokut vítáme,“ uvádí Lukáš Zelený.

-Monika Hrušová | Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články