Máte penzijní připojištění? Možná přijdete o státní podporu!

24. 4. 2012 – 19:52 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máte penzijní připojištění? Možná přijdete o státní podporu!
Kdo si zřídí penzijní připojištění do konce listopadu, bude moci využít jeho současné výhody, jako je garance tzv. kladné nuly a možnost výběru poloviny všech naspořených peněz prostřednictvím výsluhové penze, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V rámci procesu transformace penzijních fondů dochází k mnoha důležitým změnám. Jednou z nejdůležitějších změn je poskytování státních příspěvků. Těm, kteří doposud měsíčně ukládali do 500 korun, se příspěvky sníží a těm, kteří měsíčně ukládají 600 korun a více, se naopak zvýší.

Dáteli více z vlastní kapsy, přídá i stát. Jinak spíše ubere

Dosud stát poskytoval maximální příspěvek 150 korun, nově to bude až 230 korun (při ukládání alespoň 1000 Kč měsíčně). Účastníci, kteří spoří méně než 300 korun měsíčně, na příspěvek od státu nově nebudou mít nárok.

TIP:

Kalkulačka - Penzijní připojištění dle stávajících pravidel

Doposud přitom stát lidem spořícím 100 korun přidává 50 korun měsíčně. Spoříte-li 200 korun, přidává stát 90 korun měsíčně. 

"V poslední době zaznamenáváme výrazný nárůst klientů, kteří si na našich infolinkách ujasňují, co pro ně reforma znamená a následně navyšují své vkládané částky na penzijní připojištění. V prvních třech měsících tohoto roku jsme evidovali přes 26 500 změn, což je téměř čtyřikrát více než za stejné období v roce minulém, přičemž si klienti úhradu průměrně navýšili o 210 korun," přiblížil Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita.

Každý, kdo si zřídí penzijní připojištění do konce listopadu, bude moci využít jeho současné výhody, jako je garance tzv. kladné nuly a možnost výběru poloviny všech naspořených peněz prostřednictvím výsluhové penze (po 15 letech nebo kdykoliv poté). V letošním roce rovněž lidé nemají možnost přestupu k jinému penzijnímu fondu. Další možnost budou mít až v roce 2013, ovšem na úkor ztráty současných výhod.

Tabulka: Současná státní podpora versus změna od 1.1.2013

Tabulka: Současná státní podpora versus změna od 1.1.2013

Pramen: ČSOB

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články