Mateřská se zvýší. Zvedne však státní dluh o další dvě miliardy korun

9. 4. 2010 – 8:51 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mateřská se zvýší. Zvedne však státní dluh o další dvě miliardy korun
ODS: Obstrukce ustanou, vyšší mateřská projde | zdroj: NašePeníze.cz

Občanští demokraté dál mění pod novým lídrem Petrem Nečasem svou předvolební strategii. Poté, co zostřili kampaň proti ČSSD, se rozhodli, že už do konce volebního období nebudou blokovat zákony, které zvýší schodek veřejných financí, píší v pátečním vydání Hospodářské noviny.

Změna taktiky má úplně konkrétní důsledek: ještě do voleb prakticky jistě projde zvýšení mateřské o víc než 20 procent i zvýšení ošetřovného pro rodiče, kteří doma zůstávají se svými nemocnými dětmi. „Budeme hlasovat proti dalšímu zadlužování země, které zvýšení mateřské přinese, ale žádné obstrukce už do voleb nechystáme. Zákon má ve sněmovně většinu a nemá cenu hrát předem prohrané bitvy,“ řekl Hospodářským novinám volební lídr a místopředseda ODS Petr Nečas.

Kvůli vyšší mateřské a ošetřovnému se stát zadluží o další dvě miliardy ročně.

Lídři ODS tvrdí, že nic jiného než nemožnost zabránit zvýšení mateřské za jejich rozhodnutím není. Pravdou je, že právě v době, kdy ODS během ledna až března mnoho dní blokovala sněmovnu, klesla straně citelně podpora.

Podle volebního modelu CVVM ztrácela ODS ještě v polovině ledna na ČSSD jen 2,5 procenta. Po dvou měsících obstrukcí ale už vedla ČSSD podle CVVM o 6,5 procenta. „Opravdu jsme se nerozhodli podle průzkumů, ale kvůli tomu, že nemáme šanci zvýšení mateřské zabránit,“ citují Hospodářské noviny místopředsedu ODS Petra Gandaloviče.

 

<%Anketa29%>

 

Ten naráží na to, že ve sněmovně v pátek chtějí pro zvýšení mateřské hlasovat socialisté, komunisté, lidovci i zelení. A všechny tyhle strany mají dnes ve sněmovně velmi pohodlnou většinu 108 z 200 hlasů. Až budou poslanci příští týden hlasovat o vetu Senátu, který návrh na zvýšení mateřské do sněmovny vrátil, tak se prakticky jistě najde potřebných 101 hlasů pro to, aby poslanci zvýšení mateřské potvrdili, píší Hospodářské noviny.

(Mediafax)

 Kam dál?

- Mateřská by měla být vyšší míní lidé

- Nemocenská i mateřská v roce 2010 dočasně klesne - prý na rok

- Jak si zajistit slušnou mateřskou

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články