Měli by se politici z průzkumů poučit?

19. 7. 2010 – 21:13 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Měli by se politici z průzkumů poučit?
Průzkumy veřejného mínění mohou mít a často i mívají vliv na názory voličů. | zdroj: NašePeníze.cz

Politici by se měli umět poučit z průzkumů veřejného mínění, zároveň však jednotlivým průzkumům nelze přikládat přehnaný vliv.

Uvedli to oslovení politologové v reakci na pondělní výzkum společnosti STEM, podle kterého volilo 40 % voličů Věcí veřejných tuto stranu jen jako "nejmenší zlo".

"Nejmenší zlo je takovou typickou českou odpovědí na vše, ty výsledky tedy nejsou nijak fatální. Ale na druhou stranu jde o určitý signál vybízející k práci s voliči," uvedl k výsledkům průzkumu společnosti STEM politolog Jan Kubáček s tím, že by se strana měla pokusit o stabilizaci.

V tomto průzkumu Věci veřejné propadly. Měly voliče s nejslabším vztahem k volené straně a plných 40 % jejich voličů dokonce uvedlo, že je volilo pouze jako "nejmenší zlo", které si zvolili jen proto, že je lepší než ostatní strany.

"Nepřikládal bych tomu žádnou velkou váhu, všechny hlasy jsou stejně legitimní. Nerozhoduje, zda jde o hlas pevně rozhodnutého voliče, nebo člověka se slabým vztahem k volené straně," vysvětlil Bohumil Doležal a dodal: "Voliči všech stran se navíc často rozhodují pro takzvané "nejmenší zlo", svědky jsme toho byli především v těchto sněmovních volbách."

S tím souhlasí i další český politolog Tomáš Lebeda. Ten poukázal především na důležitost komplexního pohledu na danou tématiku: "Je to logické, jde o novou stranu, se kterou její voliči ani nemohli být dlouhodobě identifikováni. Volební průzkum by ale měl být vždy pojat komplexně, v této otázce ale respondenti hodnotí sami předem předložené odpovědi. Nedělal bych z toho žádné velké závěry."

 

<%Anketa175%>

 

Lebeda však dodává, že průzkumy veřejného mínění mohou mít a často i mívají vliv na názory voličů. "Pokud jsou tedy politici rozumní, sledují průzkumy a pracují s jejich výsledky," vysvětlil.

Politologové se však nakonec shodují, že zmíněný výstup nebude mít na další rozhodování voličů a chování politiků Věcí veřejných velký vliv. "Nebude to mít zásadní dopad. Je to upozornění pro vedení strany, aby pracovalo s voliči. Ale toto upozornění by stejně v budoucnu přišlo," poznamenal Kubáček. A jeho kolega Bohumil Doležal byl v odpovědi ještě rezolutnější: "Jde o subjektivní výsledky, průzkumy se motivy moc nezabývají. Na další rozhodování voličů tyto údaje nebudou mít absolutně žádný vliv."

-Filip Nachtmann, mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články