MF podalo trestní oznámení na exministra Řebíčka kvůli Viamontu

30. 3. 2010 – 10:43 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

MF podalo trestní oznámení na exministra Řebíčka kvůli Viamontu
Ministerstvo financí podezírá Řebíčka, že dál vlastní Viamont, Foto:lokomotivka.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Finančně analytický útvar ministerstva financí podal protikorupční policii trestní oznámení na exministra dopravy Aleše Řebíčka. Důvodem je prodej jeho firmy Viamont, informuje v úterý server Aktuálně.cz.

Jak server Aktuálně.cz uvedl, ministerstvo financí považuje transakci kolem prodeje dopravní a stavební firmy za natolik podezřelou, že kvůli tomu vypracovalo trestní oznámení. Finančně analytický útvar ministerstva, který se zabývá odhalováním praní špinavých peněz a podezřelých finančních transakcí, oznámení předal protikorupční policii. "Ano, řešíme to na základě trestního oznámení ministerstva, ale zatím rozhodnutí nepadlo," potvrdil mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek.

V trestním oznámení ministerstva financí se podle serveru uvádí, že jde o finanční operace za celkem 900 milionů korun. "Na kontech Řebíčka z nich nakonec skončilo 261,5 milionů. Exministr si za ně pořídil mimo jiné nemovitosti v Toskánsku a v Saudské Arábii," tvrdí Aktuálně.cz.

Detektivové se podle serveru mimo jiné soustředí i na to, zda prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu nebyl fingovaný. Sám exministr se o podezřeních kolem transakce odmítá bavit a argumentuje tím, že už žádné akcie Viamontu nevlastní.

Řebíček z vedení firmy Viamont odstoupil před tím, než v září 2006 převzal ministerstvo dopravy. Údajně se vzdal i třetinového podílu ve firmě, akcie ale byly anonymní, takže transakci není možné ověřit. Viamont provozuje regionální železnice a realizuje státní zakázky na dopravní stavby, ty společnost dostávala právě od ministerstva dopravy především v době, kdy ho Řebíček řídil.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články