Milionový doplatek důchodu

2. 6. 2014 – 22:22 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Milionový doplatek důchodu
Mimořádně vysoké částky zpětně doplaceného důchodu se díky veřejnému ochránci práv dočkala stěžovatelka původem z bývalého státu Sovětského svazu, trvale žijící v České republice. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mimořádně vysoké částky zpětně doplaceného důchodu se díky veřejnému ochránci práv dočkala stěžovatelka původem z bývalého státu Sovětského svazu, trvale žijící v České republice.

Nárok na důchod stěžovatelce vznikl v roce 2006. Požádala o něj, ale Česká správa sociálního zabezpečení její žádost zamítla s tím, že nezískala potřebnou dobu pojištění, a žádný důchod jí nepřiznala. Jak zjistil veřejný ochránce práv, na něhož se seniorka obrátila, Česká správa sociálního zabezpečení nepostupovala správně. Na žádost o důchod totiž neaplikovala mezinárodní dohodu mezi ČSR a SSSR o sociálním zabezpečení, která se na tento případ vztahovala a podle které měly být zohledněny i doby pojištění získané v původní vlasti.

Česká správa sociálního zabezpečení své pochybení uznala a napravila. Stěžovatelce přiznala důchod od roku 2006 a zpětně jí ho i doplatila. Milionový doplatek je v historii veřejného ochránce práv rekordní. V případě důchodů lidí, kteří část života pracovali v některé z postsovětských zemí, se ale občas zpětného doplacení důchodu v řádech několika set tisíc korun podaří dosáhnout. Bohužel tomu předchází i mnoho let čekání a života s nepatrným nebo vůbec žádným důchodem.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články