Miloš Zeman bude kandidovat na českého prezidenta

12. 4. 2011 – 11:43 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Miloš Zeman bude kandidovat na českého prezidenta
Zeman s konáním přímé volby prezidenta v roce 2013 příliš nepočítá, | zdroj: NašePeníze.cz

Bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman v úterý potvrdil svou kandidaturu na prezidenta České republiky ve volbách v roce 2013, pokud budou přímé. Zeman podmínil svou kandidaturu peticí, kterou by podepsalo velké množství lidí.

"Jsem ochoten se podílet na přímé volbě, nikoliv na parlamentní volbě. Na druhé straně jsem mnohokrát řekl, že podmínkou zvážení této kandidatury je vysoká podpora českých občanů. Nebudu bránit Straně práv občanů, aby takovou petici zorganizovali," uvedl Zeman.

Zemanovci vyzvali k návratu politických osobností. "Takovou osobností je pan čestný předseda Miloš Zeman. Proto jsme se shodli, že budeme prosazovat Miloše Zemana na post prezidenta republiky a já jako předseda SPOZ pro to udělám vše," prohlásil předseda strany Vratislav Mynář.

TIP: Video: Jak Václav Klaus "ukradl" protokolární pero v Chile baví internet

Zeman s konáním přímé volby prezidenta v roce 2013 příliš nepočítá. "V politických kuloárech již několik měsíců kolují názory, že se návrh na přímou volbu prezidenta musí elegantně 'sesabotovat'," prohlásil.

<%Anketa261%>

Myslí si, že vládní koalice se s opozicí naschvál nedohodne, například na rozšíření pravomocí prezidenta. "Proto jsem mnohokrát veřejně vyjádřil skepsi, že u nás přímá volba prezidenta bude," uvedl.

Vedení SPOZ zkritizovalo současnou vládní krizi. Mynář doporučil politické straně Věci veřejné, aby odešla z vlády, ale nadále ji podporovala. "Domníváme se, že by této straně prospělo, pokud by byla nevládní. Aby dozrávala na půdě parlamentu, nikoliv vlády. Nevoláme po předčasných volbách, ale domníváme se, že nejslabší vládní strana VV by se měla vrátit k pozici nevládní, nikoliv opoziční strany," prohlásil Mynář.

Zemanovci chtějí nabídnout alternativu bývalým voličům Věcí veřejných i voličům ČSSD již v příštích krajských volbách, uvedl Mynář. Voliči obou těchto stran jsou totiž podle vedení SPOZ zklamáni současným politickým vývojem.

Pokud by zemanovci uspěli v parlamentních volbách, podporovali by prý vládu, ačkoliv by nebyli její součástí. Cílem strany podle jejich slov není úspěch ve volbách do Senátu nebo sněmovny. "Náš program není o tom se stát za každou cenu parlamentní stranou. Náš program chce vést lidi z politické a ekonomické krize," vysvětlil místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Dodal, že na rozdíl od ostatních stran, SPOZ hospodařili v černých číslech, tedy bez dluhu.

Názory Miloše Zemana:

- Korupce v Česku činí ročně kolem 200 miliard korun říká Miloš Zeman

- Miloš Zeman: Ať si to Řekové vyžerou sami

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články