Ministerstvo financí se stalo terčem podvodu s cennými papíry

15. 7. 2009 – 20:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo financí se stalo terčem podvodu s cennými papíry
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo financí včera podalo trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, a to poté, co byla ministerstvu doručena žádost o potvrzení připravenosti ministerstva realizovat platbu na základě zjevně zfalšované listiny, dle které se mělo údajně zavázat k odkupu směnek bývalé IPB v celkové výši 6.115.000.000, - Kč.


Padělaná listina je falzem původního dopisu ředitele mezinárodněprávního odboru a agendy převzaté z ČKA Radka Šnábla, který v originálním vyhotovení odmítá jakékoliv plnění nebo ochotu Ministerstva financí v předmětné záležitosti jednat. Padělaná listina naopak obsahuje tvrzení, že Ministerstvo financí dalo této společnosti příslib o odkoupení směnek v plné částce.

- Pozor na směnku, ať neplatíte dvakrát

Ministerstvo financí proto Policii ČR podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření ze spáchání trestného činu podvodu a žádá každého, kdo se s touto padělanou listinou setkal, aby informoval MF ČR.

Obdobný případ řešilo MF ČR též v nedávné minulosti, kdy byl ministerstvu při jednání o deblokaci libyjského dluhu předán údajný dopis někdejšího ministra financí Ivana Pilipa, který měl potvrdit, že celý dluh byl dle instrukcí MF umořen.


Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články