Ministerstvo letos otevře tři nové věznice, stávající jsou přeplněné

19. 1. 2012 – 14:47 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo letos otevře tři nové věznice, stávající jsou přeplněné
Tři nové věznice, které plánuje rezort spravedlnosti otevřít ještě letos | zdroj: NašePeníze.cz

Kvůli přeplněnosti českých věznic ministerstvo spravedlnosti letos plánuje otevřít tři nové věznice, které mají zajistit až tisíc nových míst. Ve čtvrtek to při příležitosti otvírání nové ženské věznice ve Velkých Přílepech prohlásil šéf rezortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) .

Věznice v středočeských Velkých Přílepech má kapacitu až 250 lidí a bude určena pro ženy.

"V posledních letech totiž narůstá počet žen, které páchají trestnou činnost, a my na to musíme reagovat. Proto otevíráme novou věznici," vysvětlil Pospíšil. Sociologové vzrůstající trend trestné činnosti žen vysvětlují jejich emancipací.

"Podnikají a my zaznamenáváme nárůst například hospodářské kriminality," uvedl dále ministr.

Objekt nové ženské věznice ve Velkých Přílepech nestojí na zelené louce. "Je to zrekonstruovaná budova a celkové náklady se vyšplhaly na 11 milionů korun," doplnil.

Ministr zároveň uvedl, že vzhledem k rozpočtovým úsporám je to jediné rozumné řešení. Kdyby se nové věznice stavěly jako úplně nové objekty, náklady by podle Pospíšila dosahovaly až do výše 150 nebo 200 milionů korun.

Tři nové věznice, které plánuje rezort spravedlnosti otevřít ještě letos, vzniknou taktéž z rekonstruovaných objektů, jež jsou ve vlastnictví ministerstva vnitra. "Ty budovy, které dříve sloužily například jako uprchlická centra, chátrají. Navíc na jejich rekonstrukci se budou podílet i samotní vězni a tím se sníží celkové náklady," přiblížil Pospíšil.

V České republice je v současnosti 23 tisíc odsouzených vězňů a kapacity věznic nepostačují. "Přeplněnost se pohybuje mezi 15 až 20 procenty," uzavřel.

 

-Petra Hrubá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články