Ministerstvo vyráží do boje proti korumpování lékařů

21. 10. 2012 – 17:01 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo vyráží do boje proti korumpování lékařů
Novela počítá s tím, že firmy by měly ve svém účetnictví dokládat příjmy a výdaje související s reklamou na konkrétní lék. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zabránit korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem má novela zákona o regulaci reklamy.

Norma by měla ukončit praxi, kdy lékaři vyjíždějí na kongresy do přímořských letovisek za peníze farmaceutických firem. Zákon jasně stanoví, že lékař může mít uhrazené pouze zdůvodnitelné výdaje, a to jsou výdaje na dopravu, stravu, ubytování a registrační poplatek.

Návrh reguluje reklamu na léky také prostřednictvím průzkumů trhu, marketingových studií a poregistračních studií, ty už nebude možné provádět za peníze. Za zapojení do studie dostávali lékaři od firem peníze, případně mohli vyjet například na lukrativní zahraniční kongres, který byl pobytovým zájezdem. Státní ústav pro kontrolu léčiv dal už několika firmám za takové konání pokuty. Novela pokuty výrazně zvyšuje až na 15 milionů korun.

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek tvrdí, že je to korupční jednání, které škodí pacientům. „Je to forma korupce nebo zvýhodňování někoho na úkor druhého. Lékař by měl indikovat a předepsat léčivý přípravek pacientovi na základě jeho konkrétního zdravotního stavu. Nikoliv na základě pobídky farmaceutické firmy.“

Novela počítá s tím, že firmy by měly ve svém účetnictví dokládat příjmy a výdaje související s reklamou na konkrétní lék. Státní ústav pro kontrolu léčiv má dohlížet také na reklamu na potravinové doplňky a regulovat ji, aby doplňky nebyly nadále uváděny jako léčiva.

Sankce za porušení zákona by podle návrhu novely zákona měly být mnohem přísnější, než jsou nyní. Mohou se vyšplhat až do výše 15 milionů korun. Výše trestu by samozřejmě byla závislá na tom, jak závažný by byl prohřešek.

Norma by měla platit od ledna 2013.

Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články