Ministerstvo žádá lidi: Poraďte nám jak ulevit seniorům

21. 6. 2012 – 22:43 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo žádá lidi: Poraďte nám jak ulevit seniorům
Lidé mohou ministerstvu práce a sociálních věcí poradit, jak v příštích letech ulevit seniorům | zdroj: NašePeníze.cz

Na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí se lidé mohou vyjádřit k prvním tezím připravované Národní strategie podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017. Strategie by měla zvýšit kvalitu života českých seniorů a odstranit přetrvávající stereotypy společnosti ke stáří.

Senioři starší 65 let tvoří necelých 16 procent české populace. Za 20 let by to mohla být podle odhadu ministerstva skoro čtvrtina a za půl století už třetina společnosti.

"Abychom potenciál zvyšujícího se počtu starších občanů využili v co největší míře, měli bychom se zaměřit na dvě základní oblasti, což je zdravé stárnutí a celoživotní učení. Od nich se odvíjí uplatnitelnost starších osob na trhu práce i aktivní participace seniorů ve společnosti. Tou může být třeba zapojení se do dobrovolnické činnosti," vysvětlil náměstek ministra práce a sociálních věcí Jan Dobeš (TOP 09).

Kromě těchto oblastí má být v následujících pěti letech kladený důraz také na zkvalitnění prostředí pro seniory. Podporovat by se tak měl vznik multigeneračních center, ve kterých se senioři budou spolupodílet na vytváření programu a realizaci aktivit. Ministerstvo vkládá naděje především do spolupráce s neziskovým sektorem a samotnými seniory.

Jednou z priorit by pro příští roky měl být i rozvoj vzdělávacích aktivit pro seniory. V současné době je program třetího věku nabízený na 21 veřejných vysokých školách a zahrnuje více než 700 specializovaných kurzů pro seniory. Celkový počet posluchačů je odhadován na 35 tisíc.

"Systém univerzit třetího věku se u nás osvědčil a počet kurzů neustále roste, nicméně poptávka po kurzech značně převyšuje nabídku," řekl Dobeš s tím, že nabídku by rádi rozšířili a zlepšili přístup k vzdělávání i těm, kteří nežijí v dosahu univerzitních měst. Podle odhadů jsou v současné době do vzdělávání třetího věku zapojena přibližně dvě procenta českých seniorů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články