Ministerstvo zdravotnictví ušetří letos hlavně na platech

20. 8. 2010 – 13:46 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo zdravotnictví ušetří letos hlavně na platech
Ministerstvo ale slibuje, že toto krácení rozpočtu nebude mít dopad na pacienty. Foto: MZ | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo zdravotnictví bude v rámci úsporných opatření požadovaných vládou šetřit zejména na provozních výdajích, již letos uspoří 748 milionů. Agentuře Mediafax to v pátek řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

"Připravujeme snížení celkového objemu vyplácených mezd. Plánujeme také celkovou revizi toho, jak ministerstvo pracuje a cílem bude tuto práci zefektivnit," doplnil Sršeň. Ministerstvo ale možná sáhne i do oblasti investic a dotačních programů. "Provádíme důkladnou analýzu toku peněz do těchto oblastí, jestli i zde není možné uspořit," uvedl mluvčí.

U snižování objemu mezd by mělo podle Sršně jít o kombinaci plošného snižování platů i o propouštění pracovníků na ministerstvu. "Zatím ale nemáme definitivní verzi, vše je teprve na začátku," řekl Sršeň.

Už v letošním roce by ministerstvo mělo ušetřit 748 milionů korun oproti oproti plánovanému rozpočtu na začátku roku, a to díky průběžným škrtům. "Pro příští rok by pak měl rozpočet ministerstva činit 5,66 miliardy korun, což je o 23 % méně, než byl plánovaný rozpočet pro rok 2010," dodal Sršeň.

Ministerstvo ale slibuje, že toto krácení rozpočtu nebude mít dopad na pacienty."Zdravotní péče je hrazená zdravotními pojišťovnami v rámci zdravotního pojištění," vysvětlil mluvčí.

-Zuzana Fojčíková, Mediafax

Kam dál?

- Platy ve zdravotnictví porostou, slibují všechny politické strany

- Platy lékařů ve státních zařízeních jsou vyšší, než v soukromé sféře

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články