Ministr financí už nebude firmám odpouštět daně

20. 12. 2010 – 20:36 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministr financí už nebude firmám odpouštět daně
Jasnější by měla být i pravidla pro opakování daňových kontrol. Opakování daňové kontroly bude nově možné pouze v případě, že z první kontroly vyplynuly nějaké nové skutečnosti., Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Výsada ministra financí odpouštět daň končí s příchodem nového roku, kdy začíná platit nový daňový řád. Končí feudální pravomoc, komentoval stav ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na pondělním setkání s novináři.

"Feudální pravomoc v podobě možnosti odpustit daň jsem si odebral. Takovouto pravomoc by politik mít neměl, od podobných rozhodnutí máme správní soudy," poznamenal Kalousek.

Ministr připomněl, že nový daňový řád je součástí reformy veřejných financí, která začala ještě za vlády Mirka Topolánka (ODS). "Tato reforma bude mít tři fáze: legislativní, procesní a reformu institucí," vysvětlil Kalousek.

Legislativní fáze se týká nových zákonů, zejména nového zákona o dani z příjmu, který ministerstvo předloží začátkem příštího roku. Procesní část se týká právě nového daňového řádu. Reforma instituce souvisí se vznikem Jednotného inkasního místa (JIM), které sjednotí výběrčí místa finančních úřadů, České správy sociálního zabezpečení, celní správy a zdravotních pojišťoven.

Daňový řád kromě zmíněného krácení ministerských pravomocí přináší mimo jiné i to, že odvolání proti daňové doměrce bude mít odkladný účinek. V praxi to znamená, že pokud plátci daně přijde doměrka a on se proti ní odvolá, nebude muset doměrku platit, dokud se věc nevyšetří.

"Doufáme, že v důsledku tohoto nového daňového řádu odpadnou spory, protože pravidla jsou popsána jasně a srozumitelně," řekl vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek.

Jasnější by měla být i pravidla pro opakování daňových kontrol. Opakování daňové kontroly bude nově možné pouze v případě, že z první kontroly vyplynuly nějaké nové skutečnosti. "Má platit pravidlo, že období, které jsem jednou zkontroloval, bych už neměl kontrolovat znovu," vysvětlil Knížek.

Větší podpory se má dostat elektronizaci státní správy, zejména cestou odstraňování bariér pro používání elektronických spisů. S těmito změnami souvisejí i jasná pravidla pro doručování, která mají zamezit sporům o to, zda byl dotyčný dokument vůbec doručen.

-Jiří Táborský,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články