Ministři chtějí vytáhnout o deset miliard korun navíc z pohonných hmot

5. 11. 2012 – 16:30 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministři chtějí vytáhnout o deset miliard korun navíc z pohonných hmot
Připravované změny nijak neovlivní ceny pohonných hmot u čerpacích stanic a motoristé se v tomto ohledu nemají čeho obávat říkají ministři, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Distributorům pohonných hmot chtějí výrazně zpřísnit podmínky pro jejich podnikání ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ti v pondělí odhadli, že by do státní kasy mohlo z DPH z pohonných hmot připutovat o pět až deset miliard korun více.

"Při zpřísňování podmínek pro distributory pohonných hmot, tedy pro velkoobchodníky, plánujeme postupovat podobným způsobem jako u změn týkajících se distributorů a výrobců alkoholu," uvedl ministr Kuba s tím, že v Česku je zhruba 1500 registrovaných distributorů pohonných hmot, zatímco na Slovensku nebo v Maďarsku jich je kolem 20 a 30.

U mnoha z těchto velkoobchodníků provozujících činnost na území Česka se přitom podle Kuby jedná jen o takzvané nastrčené bílé koně. "Proto chceme změnit distribuci pohonných hmot na koncesovanou živnost. Obchodník bude nejen povinen doložit patřičné vzdělání, ale také bude muset složit kauci a prokázat svoji bezúhonnost," vysvětlil Kuba a dodal, že výše kauce by mohla být i 20 milionů korun.

Ministr financí doplnil, že není možné, aby na českém trhu nemorální a nepoctiví podnikatelé prakticky legálně tunelovali veřejné finance. "DPH je svým způsobem geniální vynález například z hlediska plánování nebo účetnictví, bohužel však počítá s tím, že všichni budou jednat poctivě," řekl Kalousek. Ten si od nových opatření slibuje nejen vyšší výběr daní, ale zároveň i zlepšení situace v oblasti rovných podmínek na trhu.

Podle názoru Věcí veřejných potřebuje ale český rozpočet k návratu do zelených čísel snížení spotřební daně na naftu alespoň o 1,8 koruny. "Náš pozměňovací návrh na snížení spotřební daně na naftu o 2,5 koruny leží v Poslanecké sněmovně několik měsíců a opakovaně pro něj hledáme podporu," navrhuje řešení poslanec Michal Babák. V roce 2009 tankovalo podle informací VV u českých pump více než 50 procent kamionů, to znamenalo vyšší příjem do rozpočtu. Ministerstvo financí počítalo, že po zvýšení spotřební daně vybere ještě více. "Opět zafungovala Lafferova křivka. Daně jsou tak vysoké, že výnos z jejich výběru klesá. V okolních zemích je nafta výrazně levnější, proto směřuje spotřeba tam," dodal Babák. Dopravci tak budou u tuzemských pump tankovat ještě méně než letos. Ministerstvo se podle jeho slov tedy opět nevěnuje podstatě problému - vysoké sazbě DPH, ale řeší daňové úniky zavedením koncese.

Ministři dále uvedli, že se také počítá s eliminací některých rizikových oblastí. Jedná se například o zamezení přimíchávání takzvaných mazacích olejů do motorové nafty či podchycení prodejů na čerpacích stanicích mimo registrační zařízení.

"Připravovaná legislativa zprůhlední a zrovnoprávní podnikatelské prostředí na trhu s pohonnými látkami s efektem plnohodnotného daňového výnosu pro stát," sdělil k prezentovaným opatřením Jan Duspěva, obchodní ředitel Čepro.

Návrhy obou ministrů by mohly vstoupit v platnost v průběhu příštího roku. "Připravované změny nijak neovlivní ceny pohonných hmot u čerpacích stanic a motoristé se v tomto ohledu nemají čeho obávat," odpověděli shodně oba ministři.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články