Místo bytů v Česku frčí prodej a stavba rodiných domků

9. 11. 2009 – 1:03 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Místo bytů v Česku frčí prodej a stavba rodiných domků
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Klienti Hypoteční banky, využili nejvíce z celkového počtu hypoték poskytnutých za prvních devět měsíců tohoto roku na koupi a výstavbu rodinného domu (46,5 %). Ve stejném období loňského roku činil tento podíl jen 41 % a u klientů byla ve větší oblibě hypotéka na pořízení bytu. Těch bylo vloni 44 % a letos jen 40 %.


Objem hypoték poskytnutých na výstavbu nemovitosti činil zhruba 4 mld. Kč, přičemž podíl těchto hypoték v celkovém portfoliu se meziročně zvýšil o 5 %.

- Hypotéka: Češi jsou při pořizování hypotéky opatrní
- Hypotéky: Banky dál snižují úrokové sazby hypoték

„V tomto roce u našich klientů sledujeme zvyšující se zájem o financování výstavby nemovitostí. To může být způsobeno jak menší nabídkou developerských projektů a bytů, tak i klesající cenou stavebního materiálu, stavebních prací a možností vybrat si z volných kapacit stavebních firem,“ komentuje situaci Vlastimil Nigrin, náměstek generálního ředitele Hypoteční banky. „Plánování výstavby rodinného domu je u většiny lidí dlouhodobý proces, je potřeba vyřídit všechna povolení, zabezpečit projekt, sehnat stavební firmu. Lidé, kteří již měli toto všechno zařízené, jen stěží své rozhodnutí kvůli ekonomickému útlumu odloží,“ doplňuje Vlastimil Nigrin.

Od ledna 2009 jen tato banka poskytla téměř 6 100 hypotečních úvěrů v objemu 11,7 mld. Kč s účelem koupě nebo výstavby rodinného domu. Průměrná výše hypotéky na rodinný dům tak činí 1,9 mil. Kč. Průměrná výše hypotéky na výstavbu činila 2,2 mil. Kč.

Zájem o pořízení rodinného domu potvrzuje i syndikovaná studie Bydlení, kterou pravidelně zpracovává agentura Factum Invenio. Podle této studie šest z deseti lidí, kteří v současné době již mají hypoteční úvěr, jej použilo právě na výstavbu nebo koupi rodinného domu. Z lidí, kteří uvažují o pořízení hypotečního úvěru v budoucnu, by jej téměř třetina využila právě ve spojitosti s koupí nebo výstavbou rodinného domu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články