Mladí Češi drží prvenství v užívání marihuany

16. 11. 2011 – 10:21 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mladí Češi drží prvenství v užívání marihuany
Česká republika se dlouhodobě potýká také se značným výskytem užívání pervitinu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika se řadí mezi země s nejvyšším počtem uživatelů konopných drog a pervitinu v Evropské unii. . Vláda proto přestane šetřit na protidrogové politice. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu drog v Evropě.

"Česká republika je zlatý medailista v užívání konopí," uvedl na úterní tiskové konferenci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle zprávy patří nejčastějšími uživateli konopných drog mladí dospělí.

I přes stabilizaci situace vede ČR v užívání konopí

Situace užívání konopných drog se podle zprávy za poslední léta začala v Česku stabilizovat. Přesto je v počtu uživatelů Česká republika stále v popředí. "Po roce 2008 jsme zaznamenali pokles, ale i přes tento pokles dosahuje ČR nejvyššího výskytu v Evropě," uvedl vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogovou problematiku Viktor Mravčík.

Mezi opiáty převažuje v Česku pervitin

Česká republika se dlouhodobě potýká také se značným výskytem užívání pervitinu. "Metamfetamin je česká problémová droga číslo jedna. Historicky je užíváni pervitinu omezeno na Českou republiku a Slovensko, ale poslední dobou se rozšiřuje i do dalších zemí," uvedl Mravčík. Evropa se pak v případě opiátů potýká nejčastěji s uživateli heroinu, a to nejčastěji ve východní Evropě.

Zpráva se zabývá také syntetickými drogami, které se podle Vobořila distribuují nejčastěji prostřednictvím on-line prodeje. "Aktuálním problémem jsou nové syntetické drogy nepodléhajícími kontrole, které představují výzvu pro celou evropskou drogovou politiku," uvedl Mravčík. V souvislosti se syntetickými drogami oba připomněli nedávno přijatou novelu zákona o syntetických látkách, která rozšiřuje seznam drog o dalších 33 látek.

Vláda zamezila dalším škrtům v oblasti protidrogové politiky

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zdůraznil také dlouhodobý problém s financováním výdajů spojených s řešením drogové problematiky. "Až tato vláda hledá způsoby, jak udržet systém mírně se rozpadající péče," poděkoval současnému kabinetu, který se i přes rozpočtové škrty snaží nalézt plošné řešení zajištění financování protidrogové politiky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články