Mladí lidé přestávají pít pivo

17. 12. 2009 – 10:23 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mladí lidé přestávají pít pivo
Foto: Prazdroj | zdroj: NašePeníze.cz

Podíl lidí, kteří pijí pivo, se v České republice dlouhodobě nijak výrazně nemění a dosahuje hodnot kolem 90 % u mužů a mezi 50 a 60 % u žen. Pivo je tedy stále univerzálním nápojem, který přinejmenším čas od času pijí téměr všichni čeští muži a minimálne polovina českých žen. Vyplývá to z výsledků výzkumu CVVM.


Mezi nejmladšími muži ve věku 18 až 30 let však plynule klesá podíl těch, kteří pijí pivo. Z 92 % v roce 2004 klesl podíl mladých lidí holdujících pivu na 84 % v roce 2009.

U mužů v nejmladším věku 18-29 je průměrná spotřeba v posledních čtyřech letech nižší než u ostatních, mezi největší konzumenty piva naopak patří mužská věková skupina 45-59 let.

Množství vypitého piva v uplynulých letech se z dlouhodobého hlediska taktéž udržuje na stálé úrovni približně devíti pullitrů týdne u mužů a približně dvou pullitrů týdně u žen.

Bohatý nebo chudý pijí pivo stejně

Pivo pijí stejně jak lidé s nižšími tak vyššími příjmy. Sociální postavení podle výzkumu nehraje v množství vypitého piva rozdíl.

Nealkoholické pivo nám to béžné nenahradí

Výsledky výzkumu také ukazují, že vnímání nealkoholického piva se v průběhu posledních tří let významnějším způsobem neproměnilo a nealkoholické pivo pro české obyvatele samozřejmou náhradou bežného piva není.

V situaci, kdy si normální pivo dát nemůže, automaticky zvolí nealkoholické pivo přibližně polovina mužu (49 % v roce 2009), mezi ženami tak učiní 4 %. Ostatní si namísto nealko piva dají raději jiný nealkoholický nápoj, řričemž podíl těchto lidí je v porovnání se souhrnným vyjádřením vyšší v nejmladší mužské věkové skupine 18 – 29 let a také mezi svátečními méně pravidelnými konzumenty piva.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články